Adama
AGRICOVER

O nouă criză a orezului?

Publicat: 30 mai 2011 - 20:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Experţi din cadrul Institulului Internaţional de Cercetare a Orezului (IRRI) au avertizat că există riscul declanşării unei noi crize a orezului, aşa cum s-a întâmplat în 2008, când au avut loc ample revolte populare în ţările aflate în curs de dezvoltare.

Piaţa mondială a orezului a fost destul de echilibrată, comparativ cu alte cereale, mai ales datorită stabilităţii climatice din principalele regiuni cultivatoare. Spre exemplu, preţul grâului a crescut cu 121 procente din iunie anul trecut până în februarie, porumbul s-a scumpit cu 92 la sută, iar zahărul cu 80 la sută, din cauza vremii nefavorabile şi a creşterii cererii globale de produse. În schimb, în tot acest timp, preţul orezului a înregistrat o creştere de doar 17 %, graţie unor recolte bune în 2010.

Totuşi, IRRI nu exclude posibilitatea ca pe fondul panicii create de o eventuală cerere mare de pe piaţă, similară cu cea de acum trei ani, preţurile să o ia complet razna. Atunci, costul orezului aproape că s-a triplat în decurs de numai câteva luni, de la 362 dolari pe tonă în decembrie 2007, la circa 1.000 dolari în aprilie 2008.

Creşterea preţurilor la alte produse alimentare a forţat unele ţările consumatoare de orez, precum Bangladesh, Indonezia şi Myanmar, să sporească stocurile sau să impună interdicţii la export. Potrivit IRRI, anul trecut stocurile mondiale de orez erau cu 20 de milioane tone mai mari decât nivelul înregistrat în 2008.

Cu toate acestea, seceta care afectează acum nordul Chinei ar putea prevesti o nouă escaladare a preţurilor. În plus, perturbările musonice din subcontinentul indian şi conversia spre alte culturi, mai rentabile din punct de vedere financiar, constituie de asemenea premisele declanşării unei noi crize pe piaţa orezului.

camp de orez

Vizualizat: 3292 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii