Argentina şi Brazilia sunt principalele beneficiare de pe uma creşterii preţurilor la porumb şi soia, cauzate de seceta care a afectat cea mai mare parte a Statelor Unite şi alte regiuni din emisfera nordică.
Chiar dacă la rândul lor s-au confruntat în primăvară cu o lipsă de precipitaţii, randamentele obţinute de fermierii sud-americani vor putea compensa pierderile de recoltă suferite de SUA. Lovite de cea mai gravă secetă din ultimii 50 de ani, Statele Unite sunt nevoite acum să importe o cantitate mare de porumb furajer. Producătorii americani de carne preferă să cumpere porumb din Brazilia, plătind cu 12 dolari mai puţin pe tonă, în condiţiile în care în SUA purumbul destinat hranei animalelor a ajuns la un preţ record de 324 dolari tona.
Brazilia se bucură de o recoltă de porumb estimată la 70 milioane tone, dintre care 14 milioane vor fi destinate pieţei americane.
Aproximativ 40 la sută din culturile de porumb din SUA sunt folosite pentru a produce etanol, iar seceta a adus producţia de etanol a Statelor Unite la cel mai scăzut nivelul din ultimii patru ani. Până în ianuarie 2012, SUA impunea o taxă de 54% pe galon la importurile de etanol din Brazilia, pentru a proteja proprii producători. Acum însă piaţa americană depinde de importurile de etanol din Brazilia.
Valul de căldură din Statele Unite a condus şi la o creştere a preţurilor la soia. Argentina, al treilea mare producător de soia din lume, va fi principalul beneficiar, alături de Brazilia, care a anunţat că mizează pe o producţie de 82 milioane tone la recolta viitoare.
Creşterea preţurilor din SUA a deschis noi oportunităţi de export către China, cea mai mare piaţă alimentară din lume. Pentru prima dată, Argentina va exporta porumb în această ţară. Deja un furnizor important de soia pentru gigantul asiatic, Argentina ar putea deveni al doilea mare exportator de porumb în China, după Statele Unite. Brazilia este, de asemenea, interesată să crească livrările de porumb către China, în baza unui acord bilateral semnat în luna iunie.