Adama
AGRICOVER

LAPAR: Înstrăinarea terenurilor agricole, o altă problemă cu care se confruntă agricultorii români

Publicat: 29 februarie 2012 - 11:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Vânzarea terenurilor agricole către străini este una din marile probleme ale agricultorilor români, în condiţiile în care străinii deţin în prezent 10% din terenurile României, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.

„În prezent, 10% din suprafaţa României este vândută la persoane străine, chiar dacă autorităţile spun că nu au voie să cumpere terenuri cetăţenii străini. Aceasta este una din marile probleme cu care se confruntă agricultorii români”, a precizat Baciu.

Vânzarea terenurilor ţine de politica fiecărei ţări
În timp ce legea spune că vânzările de terenuri agricole din România se pot face doar către persoanele juridice, respectiv firmelor înregistrate în România, preşedintele LAPAR consideră că mulţi reprezentanţi ai unor astfel de societăţi ocolesc legea şi devin proprietari. „Este uşor să faci un SRL în România, să cumperi teren, iar pe urmă să bagi firma în insolvenţă. Bunurile revin acţionarilor şi uite aşa s-au împroprietărit străinii, ocolind legea. Dacă mergi în Germania, nici nu poţi măcar să pronunţi cuvintele: vreau să cumpăr teren. La noi, autorităţile au găsit motivaţii că suntem în Comunitatea Europeană şi trebuie să respectăm nişte norme, dar nu este aşa. Vânzarea terenurilor este politica fiecărei ţări. Numai la noi trebuie să fie cineva care să ne spună ce trebuie să facem. Lucru neadevărat, din păcate, prin care ne acoperim neputinţa, ca să nu spun incompetenţa noastră şi atunci dă-mi vina pe bau-bau: aşa a zis Comisia Europeană”, a explicat preşedintele LAPAR.

MADR susţine interzicerea vânzării terenurilor pentru străini şi după 2013
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a anunţat săptămâna trecută că va susţine prelungirea moratoriului privind interzicerea vânzării terenurilor pentru străini după 2013.
„Intenţia noastră este de a bloca accesul străinilor de a cumpăra terenuri în România după 2013. Vrem să cerem o prelungire a moratorului privind interzicerea vânzării terenurilor către străini. Faptul că celelalte ţări care au intrat în UE au reuşit acest lucru se datorează lipsei acestei clauze în tratatul de aderare. Noi trebuie să deschidem piaţa la 1 ianuarie 2014 pentru că scrie în Tratatul de Aderare”, a declarat Stelian Fuia.

Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2438 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Noutăţi APIA : „Pajişti pentru fluturi” şi „Terenuri arabile ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu”

Noutăţi APIA : „Pajişti pentru fluturi” şi „Terenuri arabile ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu”

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) are două noutăţi, pentru anul 2012, în ceea ce priveşte măsurile de dezvoltare rurală, a declarat Raluca Daminescu, director al Direcţiei Metodologie, Monitorizare, Raportare şi Relaţii Instituţionale, APIA.

LAPAR: Producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă

LAPAR: Producţia agricolă de pe jumătate din suprafaţa României nu intră pe piaţă

România subvenţionează la ora actuală autoconsumul, pentru că doar 40% din suprafaţă se lucrează în formă organizată şi intră în circuitul economic, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti.

Producţia mondială de furaje a crescut la 873 milioane tone

Producţia mondială de furaje a crescut la 873 milioane tone

Producţia anuală de furaje la nivel mondial a ajuns la aproximativ 873 milioane de tone metrice în 2011, potrivit unui studiu global comandat de Alltech şi efectuat în 132 de ţări.

LAPAR: În agricultură, totul decurge haotic şi la voia întâmplării

LAPAR: În agricultură, totul decurge haotic şi la voia întâmplării

România are o mie şi una de probleme în agricultură pentru că nu a reuşit în 20 de ani să întocmească o strategie agricolă, nici măcar pentru un an de zile, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, la o conferinţă privind oportunităţile de finanţare a agriculturii româneşti.

UE şi-ar putea mări producţia de cereale cu 1,2% în 2012

UE şi-ar putea mări producţia de cereale cu 1,2% în 2012

Uniunea Europeană şi-ar putea mări producţia de cereale cu 1,2% în 2012, până la 288 milioane tone, potrivit estimărilor difuzate recent de Comisia Europeană.

Tulcea: Producţii agricole mai mici cu 30% decât în 2011

Tulcea: Producţii agricole mai mici cu 30% decât în 2011

Producţiile agricole ale acestui an vor fi cu până la 30% mai mici decât cele de anul trecut din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, potrivit estimărilor Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Tulcea.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii