Vânzarea terenurilor agricole către străini este una din marile probleme ale agricultorilor români, în condiţiile în care străinii deţin în prezent 10% din terenurile României, a declarat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.
„În prezent, 10% din suprafaţa României este vândută la persoane străine, chiar dacă autorităţile spun că nu au voie să cumpere terenuri cetăţenii străini. Aceasta este una din marile probleme cu care se confruntă agricultorii români”, a precizat Baciu.
Vânzarea terenurilor ţine de politica fiecărei ţări
În timp ce legea spune că vânzările de terenuri agricole din România se pot face doar către persoanele juridice, respectiv firmelor înregistrate în România, preşedintele LAPAR consideră că mulţi reprezentanţi ai unor astfel de societăţi ocolesc legea şi devin proprietari. „Este uşor să faci un SRL în România, să cumperi teren, iar pe urmă să bagi firma în insolvenţă. Bunurile revin acţionarilor şi uite aşa s-au împroprietărit străinii, ocolind legea. Dacă mergi în Germania, nici nu poţi măcar să pronunţi cuvintele: vreau să cumpăr teren. La noi, autorităţile au găsit motivaţii că suntem în Comunitatea Europeană şi trebuie să respectăm nişte norme, dar nu este aşa. Vânzarea terenurilor este politica fiecărei ţări. Numai la noi trebuie să fie cineva care să ne spună ce trebuie să facem. Lucru neadevărat, din păcate, prin care ne acoperim neputinţa, ca să nu spun incompetenţa noastră şi atunci dă-mi vina pe bau-bau: aşa a zis Comisia Europeană”, a explicat preşedintele LAPAR.
MADR susţine interzicerea vânzării terenurilor pentru străini şi după 2013
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, a anunţat săptămâna trecută că va susţine prelungirea moratoriului privind interzicerea vânzării terenurilor pentru străini după 2013.
„Intenţia noastră este de a bloca accesul străinilor de a cumpăra terenuri în România după 2013. Vrem să cerem o prelungire a moratorului privind interzicerea vânzării terenurilor către străini. Faptul că celelalte ţări care au intrat în UE au reuşit acest lucru se datorează lipsei acestei clauze în tratatul de aderare. Noi trebuie să deschidem piaţa la 1 ianuarie 2014 pentru că scrie în Tratatul de Aderare”, a declarat Stelian Fuia.
Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României.
sursa: Agerpres