Corupţia împiedică accesul echitabil la terenurile agricole, care sunt supuse unei presiuni în creştere din cauza schimbării climatice, a extinderii aşezărilor urbane şi a cursei pentru biocombustibili, a avertizat luni într-un raport Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Potrivit raportului, „terenurile sunt supuse în prezent unei presiuni fără precedent din cauza extinderii centrelor urbane şi a zonelor cultivate, atunci când acestea nu sunt pur şi simplu neglijate din cauza degradării lor, a schimbării climatice sau a conflictelor. Aceste evoluţii au subminat normele, procesele şi instituţiile care stabilesc ce resurse sunt utilizate, cine sunt utilizatorii lor, pentru cât timp şi în ce condiţii”, indică documentul, realizat pe baza unor anchete efectuate în peste 61 de ţări.
„Rezultatele studiului reflectă ceea ce le spunem de ani întregi agricultorilor, fermierilor, investitorilor, guvernelor şi ONG-urilor din mai multe ţări în dezvoltare, şi anume că acolo unde administrarea funciară este defectuoasă, există un risc ridicat de corupţie”, menţionează în document Alexander Mueller, reprezentant al FAO.
Aşadar, graba de a investi în biocombustibili reprezintă una dintre presiunile care afectează utilizarea terenurilor în multe ţări, deoarece acestea „sunt considerate a fi paradisuri atractive pentru investiţiile în biocombustibili”.
Documentul a fost elaborat în comun de către FAO şi Transparency International, organizaţie neguvernamentală ce se ocupă de supravegherea corupţiei.
Sursa: Agerpres