Fermierul român nu poate garanta un credit cu terenul agricol, deorece România nu are la ora actuală o piaţă a terenurilor, a declarat, într-o conferinţă de specialitate, Eugen Rădulescu, expert al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi director în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).
„Un fermier nu poate garanta cu pământul către bancă pentru că în România nu există o piaţă a terenurilor. În plus, sistemul juridic continuă să fie generos cu debitorii şi continuă să-i nu-i apere pe creditori. În ceea ce priveşte dezvoltarea unei pieţe a terenurilor, este inadmisibil ca, după 20 de ani, să nu fim în stare să încheiem o cadastrare a terenurilor în România. Cel care vrea să cumpere un teren plăteşte o sumă X şi o altă sumă de trei ori mai mare pentru cadastru, notariat etc. Forţa notarilor este cu mult mai mare decât a celor care vor cu adevărat binele acestei economii. Mai mult de jumătate dintre soţiile oamenilor politici sunt notari”, a menţionat Rădulescu.
Oficialul BNR a atras atenţia asupra faptului că România a cheltuit resurse mari, dar cu toate acestea economia a rămas tot într-o stare slabă. „Am cheltuit resurse absolut infernale care s-au dus pe apa sâmbetei. În loc să fie o politică care să ducă la creşterea producţiei, aproape tot ce s-a făcut a fost menţinerea economiei la o stare slabă”, a spus Eugen Rădulescu.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în prezent, din cele 23,8 milioane hectare cât însumează teritoriul României, suprafaţa agricolă a ţării este de 14,7 milioane hectare (61,7%). Din acest total, 9,38 milioane de hectare reprezintă teren arabil.
În acest context, România se situează pe locul 6 în Europa ca suprafaţă agricolă utilizată (după Franţa, Spania, Germania, Marea Britanie şi Polonia) şi pe locul 5 ca suprafaţă arabilă, după Franţa, Spania, Germania şi Polonia.
sursa: Agerpres