Având în vedere valoarea producţiei obţinute anul acesta, de 12 mld. euro, agricultura ar putea reprezenta anul acesta 8% din PIB.
Producţiile record de anul acesta au asigurat agriculturii o direcţie ascendentă în procentele PIB-ului. „Anul acesta, ponderea agriculturii în PIB va fi în jurul a 8% după calculele noastre, valoarea producţiei depăşind 10 mld. euro”, este de părere Culiţă Tărâţă, cel care administrează cea mai mare suprafaţă agricolă a ţării, Insula Mare a Brăilei.
Ce spun specialiştii?
Potrivit specialiştilor o creştere a contribuţiei sectorului agricol la formarea PIB este normală, fiind un an foarte bun pentru agricultura românească. „Contribuţia agriculturii în acest an va fi cu 0,9%-1% în plus faţă de media anilor trecuţi. Estimările din ultima perioadă privind o contribuţie de 12% mi se par exagerate, pentru că evaziunea fiscală nu a fost încă eliminată, iar din punctul de vedere al infrastructurii de valorificare a producţiei agricole, România nu este pregătită să facă faţă. Producţia este bună, dar aceasta nu va însemna neapărat o contribuţie foarte mare a agriculturii în PIB“, a spus analistul economic Mircea Coşea, potrivit Capital.ro.
Acesta a mai arătat că o contribuţie mai importantă nu se poate obţine şi din cauza autorităţilor, care s-au arătat surprinse de producţia mare de anul acesta. „Declarându-se surprinşi de cantităţile obţinute, este clar că nu sunt pregătiţi să facă faţă situaţiei, şi de aceea este mai greu ca agricultura să reuşească să contribuie pe măsura rezultatelor din teren”, este de părere Coşea.
O contribuţie mare a agriculturii în PIB nu e de dorit
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că nu vrea o contribuţie prea mare în PIB a acestui sector, întrucât acest lucru ar arăta că alte sectoare economice nu funcţionează.
Totuşi, recordul din acest an nu face decât să acopere pierderile de anul trecut şi eventual pe cea de anul viitor, ca urmare a secetei din ultima perioadă. „Eu nu vreau ca agricultura să aibă o contribuţie prea mare în PIB. Cele 6% sunt suficiente, pentru că PIB-ul nu se poate baza pe un sector atât de nesigur, cum este agricultura”, a spus Tabără pentru Capital.ro.
Încurajaţi de producţiile anului agricol 2011, fermierii se arată optimişti
Cu toate acestea, cei care lucrează în domeniu mai speră ca agricultura să ajungă la performanţele din 2004, când acest sector a reuşit să aibă o pondere în PIB de 12,6%. „Potenţialul României este ca valoarea producţiei agricole să fie de 30-35 miliarde euro, şi atunci vom putea creşte influenţa agriculturii în PIB. Acest lucru se poate realiza foarte curând dacă se pune la punct sistemul de irigaţii, dacă se va realiza stimularea fermierilor şi se va reuşi o bună valorificare a produselor”, a adaugat Culiţă Tărâţă, citat de Capital.ro.
În această toamnă, agricultorii au obţinut producţii semnificativ mai mari decât cele de anul trecut la cele mai importante culturi agricole ale ţării. Astfel, grâul, porumbul şi chiar floarea-soarelui au înregistrat creşteri semnificative. Chiar şi producţia de legume a fost mai bună în acest an, atingând o cantitate la care puţini producători mai sperau.