FERMIERII ROMÂNI SUSȚIN CU PRODUSELE LOR ACESTE PROIECTE. Două proiecte românești sunt finaliste în competiția The REFRESH Food Waste Solution Contest, o inițiativă a Comisiei Europene al cărei scop este combaterea risipei alimentare. Proiectele finaliste sunt susținute de produse românești provenite de la fermierii noștri!
Primul proiect vine din Aiud și se numește Zero Risipă. Opt voluntari se duc în piața de legume din Aiud de unde iau fructele și legumele care au rămas nevândute și pe care în mod normal vânzătorii le-ar fi aruncat. Acestea sunt donate familiior care au nevoie de ele și care se află în baza de date a Direcției de Asistență Socială. Acțiunea se desfășoară în fiecare zi de joi.
Cultivatorii de legume și fructe cooperează foarte bine cu voluntarii, iar numărul celor dispuși să doneze crește constant. În primele trei luni de la începerea acțiunii de colectare a alimentelor inestetice, mai puţin proaspete sau aflate în surplus, s-au strâns aproape 800 kg.
Energia deosebită a acestui proiect e dată de diversitatea echipei ca vârstă și ocupație: Andreea Mihăilescu, elevă; Ioana Man, studentă; Diana Ioana Călin, trainer și consultant în dezvoltarea durabilă; Raluca Popan, ilustrator; Anda Goia, specialist marketing; Cosmin Georgiu, specialist recrutare; Laura Man, învățătoare; Casandra Șuteu, profesoară.
Ne dorim ca Aiudul să fie un oraş care tinde spre zero risipă şi în care fiecare locuitor merge seara la culcare cu stomacul plin şi cu mintea limpede, spune Diana Călin, membră fondatoare a Societății pentru Consum Responsabil, cea care a pus pe picioare în Aiud proiectul Fără Risipă (Zero Waste).
Acest proiect se află pe primul loc în cursa pentru Premiul Publicului, cu șanse reale de a fi câștigător. VOTEAZĂ AZI PROIECTUL AICI!
Al doilea proiect finalist în competiția The REFRESH Food Waste Solution este din Cluj și se numește Cina Comunitară Fără Risipă (Zero Waste Community Dinner).
În noiembrie anul trecut, aceeași Diana Călin a organizat alături de Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, unul dintre membrii fondatori al Asociației Cercul Social pentru dezvoltarea de modele reziliente și colaborative de economie circulară din Cluj-Napoca, o cină comunitară. Voluntarii au adunat din piețele orașului fructe și legume, care nu ar mai fi fost vândute din motive de aspect sau de prospețime, le-au gătit și le-au consumat în cadrul unei cine comunitare la care au participat 80 de persoane.
Am considerat util să participăm și la concursul The REFRESH Food Waste Solution cu un scurt documentar despre modul în care se poate reduce risipa alimentară, colaborând cu fermieri locali din jurul Clujului și convingându-i pe cei care vând în piețele agroalimentare să dăruiască produsele pe care le considerau nevandabile, în loc să le arunce la gunoi, spune Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu. VOTEAZĂ AZI PROIECTUL AICI!
(Sursa: National Geographic)