Adama
AGRICOVER

Dolj: Autorităţile cer ajutorul Guvernului pentru culturile calamitate de secetă

Publicat: 15 decembrie 2011 - 09:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Autorităţile din judeţul Dolj solicită intervenţia Guvernului şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a-i ajuta pe producătorii agricoli din judeţ care se confruntă cu probleme din cauza secetei şi pentru a declara calamitate culturile afectate de lipsa precipitaţiilor.

Din cauza secetei, în Dolj, în acest an suprafaţa cultivată cu grâu a fost cu 15% mai mică decât în anii precedenţi, iar în ceea ce priveşte cultura de rapiţă toate cele 7.200 de hectare cultivate au fost calamitate de secetă, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa.

„Constatăm că, deşi acest an a fost unul foarte bun din punct de vedere agricol, cifrele, care de cele mai multe ori vorbesc cel mai bine, ne spun că din cauza precipitaţiilor reduse din acest an avem de-a face cu o secetă profundă. Din acest punct de vedere putem spune că au fost cultivate suprafeţe de grâu cu 15 la sută mai puţin decât în anii precedenţi, iar la rapiţă doar un sfert din suprafaţa care se cultiva în anii anteriori. Mai mult, toată suprafaţa de rapiţă cultivată, respectiv 7.200 de hectare, este calamitată”, a spus preşedintele CJ Dolj.

Autorităţile solicită astfel Guvernului şi Ministerului Agriculturii „să-şi îndrepte ochii către judeţul Dolj, spre această zonă cu agricultură foarte intensă şi să o declare zonă calamitată, în aşa fel încât ţăranii să fie despăgubiţi”.

„Cred că se poate constitui chiar o comisie care să constate la faţa locului aceste lucruri. Ne aşteptăm la un an cu destul de multe probleme şi cred că este momentul să tragem încă de pe acum un semnal de alarmă”, a adăugat Ion Prioteasa.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3188 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Înfiinţarea culturilor de păioase se efectuează şi la jumătatea lunii decembrie

Înfiinţarea culturilor de păioase se efectuează şi la jumătatea lunii decembrie

Din cauza volumului redus de precipitaţii căzut în ultimele patru luni pe terenurile agricole din judeţul Hunedoara, doar 60% din suprafaţa programată  a fost însămânţată normal, în campania de toamnă a acestui an.

"Dacă vor, găsesc soluţii. Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie"

Statul ar trebui să vadă subvenţiile pentru agricultură ca o investiţie, din care va scoate mai mulţi bani anul viitor, prin impozitele şi taxele plătite de producătorii agricoli, susţine preşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, care consideră că dacă vrea, Guvernul ar putea găsi soluţii pentru a da agricultorilor cei aproape 74 de euro pe hectar promişi tot anul. Sitaru speră că şeful Guvernului, Emil Boc, va accepta o întâlnire cu reprezentanţii producătorilor agricoli înainte de sfârşitul acestei săptămâni, când LAPAR a anunţat că va picheta sediile Ministerului Agriculturii şi Ministerului Finanţelor.

FAO: Acolo unde administrarea funciară este defectuoasă, există un risc ridicat de corupţie

FAO: Acolo unde administrarea funciară este defectuoasă, există un risc ridicat de corupţie

Corupţia împiedică accesul echitabil la terenurile agricole, care sunt supuse unei presiuni în creştere din cauza schimbării climatice, a extinderii aşezărilor urbane şi a cursei pentru biocombustibili, a avertizat luni într-un raport Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Producătorii agricoli din sectorul vegetal anunţă proteste

Producătorii agricoli din sectorul vegetal anunţă proteste

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR), ca reprezentant legal, în numele tuturor producătorilor agricoli din sectorul vegetal, îşi exprimă indignarea şi protestează energic faţă de înscrierea în Bugetul M.A.D.R. pentru anul 2012 a cuantumului maxim al P.N.D.C. (Plăţi Naţionale Directe Complementare) suma de 37,22 euro/ha, respectiv 162,19 lei/ha.

Tabără: România ar putea avea probleme cu producţiile agricole în 2012

Tabără: România ar putea avea probleme cu producţiile agricole în 2012

România ar putea avea probleme cu producţiile agricole în 2012, dacă până la sfârşitul lunii martie nu vom avea refăcută rezerva de apă din sol, a declarat, vineri, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără.

Tabără: Ministerul este preocupat de problema irigaţiilor şi de

Tabără: Ministerul este preocupat de problema irigaţiilor şi de "primul siloz", dar nu şi de producţia de grâu din 2012

După ce Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au aprobat, cu 24 de voturi „pentru”, 12 voturi „împotrivă” şi 2 abţineri, bugetul pe 2012 al Ministerului Agriculturii, acestuia i-a fost acordată suma de 14,9 miliarde de lei, respectiv 2,54% din PIB.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii