Dispariţia albinelor şi a altor polenizatori ar putea reduce livrările globale de fructe cu 22,9%, de legume cu 16,3%, de nuci şi seminţe cu 22,9%, însă cu diferenţe între ţări, potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători americani.
Mai mult, potrivit studiului, publicat în revista „The Lancet” şi citat de Agerpres, declinul global al polenizatorilor ar putea provoca până la 1,4 milioane de decese pe an, adică o creştere a mortalităţii populaţiei umane la nivel mondial cu aproape 3%. Fenomenul ar fi determinat de creşterea carenţelor de vitamina A şi de acid folic (vitamina B9), vitale pentru femeile gravide şi copii, precum şi de o incidenţă crescută a bolilor netransmisibile, cum ar fi bolile cardiace, accidentele vasculare cerebrale (AVC) şi anumite tipuri de cancer.
Într-un scenariu de eliminare completă a polenizatorilor, 71 de milioane de oameni din ţările cu venituri reduse ar putea suferi de deficit de vitamina A şi 2,2 miliarde, care au deja un consum neadecvat, ar fi şi mai afectaţi de această carenţă. De asemenea, 173 de milioane de oameni ar avea deficit de acid folic, iar 1,23 miliarde de oameni ar întâmpina probleme în asigurarea acestei vitamine.
Un alt studiu, publicat în "The Lancet Global Health", cuantifică ameninţarea, până acum încă nemăsurată, pentru starea de sănătate la nivel mondial, determinată de emisiile de dioxidul de carbon (CO2) din activitatea umană. Mai exact, reducerea conţinutului de zinc din culturile agricole importante legată de creşterea concentraţiilor de dioxid de carbon din atmosferă va duce la un deficit de zinc (retard de creştere, probleme de imunitate, decese premature) pentru 138 milioane de oameni din întreaga lume până în 2050.
Împreună cu Fundaţia Rockefeller, revista „The Lancet” a publicat un raport cu privire la schimbările de mediu care indică schimbări climatice şi ameninţă progresele în materie de sănătate din cursul ultimelor decenii, mai notează AFP, citată de Agerpres.