APIA ÎN CONTROL! Potrivit declarației unui director al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în eșantionul de control pentru anul de cerere 2018, transmis în teritoriu de APIA Centrală, 85%, un procent foarte mare, îl reprezintă fermele care au avut parte și anul trecut de verificările APIA.
85% din fermele aflate în eşantionul de control transmis de APIA centrală au fost verificate şi anul trecut, când nu au fost găsite nereguli majore, nefiind penalităţi şi sancţiuni multianuale. Sperăm ca şi anul anul acesta să fie la fel. Inspectorii se deplasează la ferme şi verifică fiecare parcelă pe care a declarat-o în cerere fermierul. În cazul parcelelor calamitate de ploi, fermierul nu va fi penalizat dar are obligaţia să ne notifice cu privire la apariţia calamităţii, a declarat Marius Stroescu, director executiv APIA Argeș, pentru Curierul Zilei.
Eşantionul de control clasic pe teren, stabilit pentru județul Argeș, este de 330 de ferme, iar cel de control prin teledetecţie este de 146 de ferme. Numărul fermelor din acest județ, care vor fi verificate în campania 2018, este asemănător cu cel de anul trecut, fiind vorba de 6.306 parcele, care însumează o suprafaţă de 25.533 ha.
Cifrele pentru eșantionul de control din alte câteva județe arată că numărul fermierilor aflați la controlul clasic a scăzut, în timp ce a crescut numărul agricultorilor ale căror parcele vor fi verificate prin teledetecție. În județul Satu Mare, controlul clasic o să se efectueze la 533 de fermieri, iar 699 de fermieri fac parte din eşantionul de control prin teledetecţie.
În județul Hunedoara, sunt verificați 2.912 fermieri, din aceștia 905 sunt la controlul clasic, iar 1907 la controlul prin teledetecție.
Este un eșantion de control mai echilibrat și mai mic față de anii precedenți. Este vorba de controlul clasic. Sunt în control clasic 400 de exploatații. Asta înseamnă undeva la 9.000 de parcele care trebuie controlate de colegii noștri. Mai așteptăm și eșantionul prn teledetecție, un eșantion care, sperăm noi, să fie la fel de echilibrat, a declarat Gheorghe Dumitrescu, director adjunct APIA Olt, pentru Olt TV.