Din datele oficiale rezultă că, în perioada 16 octombrie – 28 noiembrie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Galaţi a plătit un număr de 24 de mii de fermieri cu avans la subvenţia pe suprafaţă de 42 de euro pe hectar, însemnând aproximativ 45 de milioane de lei.
Suprafaţa solicitată la plată este de 260.000 de hectare
Această valoare este aferentă unei suprafeţe de aproximativ 260.000 de hectare.
„În această „lună a cadourilor” plătim subvenţia pe motorină şi asigurările. Pe asigurări, mai nou, se decontează 50 la sută din valoarea poliţei de către noi. Am început din data de 12 decembrie plăţile pentru acei fermieri care sunt pe zone defavorizate, însemnând 80 de euro pe hectar, regresiv; deci 80 de euro pe hectar pentru fermierul care deţine până în 50 de hectare, 60 de euro dacă are între 50 şi 100 de hectare şi peste o sută - 40 de euro pe hectar. Şi, de asemenea, pentru cei care au pachetul 4, însemnând 130 de euro pe hectar”, ne-a declarat ing. Violeta Nanu, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Galaţi.
Numai şase zone sunt declarate defavorizate
Cu zonele defavorizate este o problemă extrem de serioasă. Oficial, în judeţul de la Dunăre, sunt recunoscute de legislaţie numai şase zone defavorizate – Nămoloasa, Fârţăneşti, Tg. Bujor, Vlădeşti, Suceveni şi Oancea. Dar, situaţia este desprinsă de realitate.
„În judeţul Galaţi ne confruntăm cu fenomene de deşertificare, de eroziune a solului, avem foarte multe zone aride şi nu sunt considerate ca fiind zone defavorizate. De aceea, avem un proiect în fază incipientă, la care lucrăm - administraţia publică locală, Prefectura, Direcţia Agricolă, Cadastrul, primăriile ale căror perimetre le sunt afectate de schimbările climaterice – pentru a încerca să aducem aceste zone la parametrii reali!”, a precizat Nanu.
Galaţiul are numai de pierdut; zonele defavorizate ridică punctajul la evaluarea proiectelor de finanţare şi au un alt regim, mai relaxat, de impozitare.