643 de tineri fermieri care au depus proiecte pentru accesarea banilor europeni au fost notificați deja că vor fi vizitați de reprezentanții AFIR. Dintre aceștia, o sută au șanse mari să semneze contractele de finanțare în perioada imediat următoare.
În cadrul submăsurii 6.1 - sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri au fost depuse până acum (25 august n.r.) 901 proiecte în valoare de 38,3 milioane euro. Pentru proiectele depuse în perioada martie – iulie, au fost deja notificaţi 643 de solicitanţi, în vederea realizării vizitei pe teren. Dintre aceştia, conform procedurii de autoevaluare a punctajului, peste 100 au o probabilitate mare de a fi contractați în perioada imediat următoare, spune David Eugen Popescu, șeful AFIR.
În cadrul submăsurii 4.1 - investitii în exploatațiile agricole au fost depuse 104 proiecte în valoare de peste 44 milioane euro. Au fost trimise peste 40 de notificări pentru realizarea etapei de verificare pe teren a cererilor de finanţare, aferente lunilor încheiate de depunere. Proiectele, în majoritate, au punctaj peste pragul de calitate aferent lunilor în care au fost depuse. Cele două măsuri de finanțare sunt cele mai populare până acum.
Cifrele finale vor fi cele din rapoartele de selecţie care urmează a fi publicate. Prima etapă din cadrul procedurilor de verificare, după verificarea administrativă a dosarului la momentul depunerii, este etapa de verificare pe teren. Aceasta se realizează de către entitatea care instrumentează cererea de finanțare, respectiv, Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) – pentru toate cererile de finanţare. Ulterior, se constată eligibilitatea proiectului şi se scorează în funcţie de criteriile de selecţie îndeplinite. Urmează etapa de contractare a proiectului, explică șeful AFIR.
Strategia AFIR este să contracteze cât mai mulți bani europeni încă de la începutul PNDR 2014-2020 pentru a atinge un grad mai ridicat de absorbție decât pe fostul program, 2007-2013.