Judeţul Prahova se confruntă cu un deficit de apă la nivelul solului de 800-1.200 de metri cubi la hectar, zonele cele mai afectate de secetă fiind cele din estul, sudul, sud-estul, şi sud-vestul judeţului.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Prahova, Aurel Anghel, a afirmat, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că, dacă seceta va continua şi în luna octombrie, nu se va putea realiza programul de însămânţări din această toamnă.
„Cu siguranţă vor fi pierderi la culturile agricole care se înfiinţează în această toamnă, mai ales la cea de rapiţă, care deja e înfiinţată pe o suprafaţă de peste 5.000 de hectare, din cele 6.000 de hectare prognozate, deoarece cultura a fost însămânţată, dar nu a răsărit din cauza deficitului de apă din sol. La această oră, deficitul de apă din sol este de 800-1.200 de metri cubi la hectar. Zonele cu cele mai mari probleme provocate de secetă sunt cele din estul, sud-estul, sudul şi sud-vestul judeţului”, a spus directorul DADR.
Anul 2011, un an agricol bun pentru prahoveni
În opinia lui Anghel, anul agricol 2010-2011 este „cel mai bun din ultimii 20 de ani”, acesta precizând că pierderile au fost nesemnificative, în Prahova.
Acesta a dat spre exemplu, producţia la struguri, care a fost, anul acesta, de 7.500 de kilograme/hectar, spre deosebire de anul precedent când s-au cules doar 2.500 de kilograme de struguri la hectar. „În această toamnă, nu avem pierderi foarte mari. La struguri, s-a pierdut cantitativ, dar din punct de vedere calitativ au fost la cel mai înalt standard. Spre deosebire de anul trecut, producţia a fost mult mai bună, de 7.500 de kilograme/hectar, faţă de 2.500 anul trecut, când au fost şi probleme cu bolile şi dăunătorii.”
De asemenea, potrivit şefului DADR Prahova, calitatea grâului este excepţională din toate punctele de vedere, dar dacă seceta va continua şi în octombrie, fermierii nu vor reuşi să facă programul de însămânţări din această toamnă.
sursa: Agerpres