Adama
AGRICOVER

DECIZIE DURĂ pentru FERMIERII ROMÂNI: Comisia Europeană INTERZICE NEONICOTINOIDELE!

Publicat: 03 februarie 2020 - 19:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

INTERZIS PENTRU NEONICOTINOIDE. Comisia Europeană a adoptat, în data de 3 februarie 2020, o decizie prin care îi interzice României să acorde autorizaţii de urgenţă nejustificate pentru utilizarea neonicotinoidelor. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Emil Dumitru a explicat, pentru AGROINFO, care sunt consecinţele acestei decizii pentru fermierii români.

Interdicţia Comisiei Europene se referă la pesticidele care conţin trei tipuri de neonicotinoide: imidacloprid, clotianidin şi tiametoxam. O decizie similară a fost adoptată de Comisia Europeană şi pentru Lituania, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

După ce s-a dovedit că utilizarea acestor substanţe afectează albinele, utilizarea lor a fost limitată la nivelul Uniunii Europene. România şi Lituania au acordat de mai multe ori autorizaţii de urgenţă pentru a permite utilizarea acestor substanţe în ideea de a lupta împotriva anumitor dăunători la culturi specifice, autorizaţii pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) nu le consideră justificate, precizează Comisia Europeană.

Este pentru prima dată când Comisia adoptă astfel de decizii. Acordarea de autorizaţii de urgenţă pentru pesticide nu este posibilă decât dacă sunt respectate condiţii stricte. Pactul verde pentru Europa subliniază că sustenabilitatea lanţului alimentar este o prioritate pentru UE şi nu putem accepta ca Statele Membre să continue să utilizeze pesticide care afectează mediul şi biodiversitatea atunci când sunt disponibile soluţii alternative”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Comisia Europeană anunţă, de asemenea, că a creat o bază de date disponibilă online care va pune la dispoziţie toate autorizaţiile de urgenţă acordate de Statele Membre UE.

AGROINFO l-a contactat pe secretarul de stat în Ministerul Agriculturii EMIL DUMITRU, pentru a afla care sunt consecinţele acestei decizii pentru fermierii români.

emil-dumitru-secretar_bNu am primit deocamdată o adresă oficială din partea Comisiei Europene. România a ales să uzeze de prevederile articolului 53 din Regulamentul 1107 din 2009 privind situaţiile de urgenţă în tratamentul plantelor. Am acordat autorizări de urgenţă pentru tratamentul seminţelor la porumb şi la sfecla de zahăr. Ne-am întemeiat decizia pe acest articol, iar ceea ce face vorbire Comisia, deşi nu ne-a ajuns încă un document oficial, din punctul nostru de vedere este vorba de Comitetul de apel (Comitetul permanent pentru lanțul alimentar și sănătatea animală - n.red.) care s-a dezbătut în data de 25 noiembrie 2019, cu privire la decizia de punere în aplicare a Comisiei privind interzicerea acordării autorizaţilor de urgenţă repetată de către Lituania şi România la rapiţă.

Propunerea de decizie a fost discutată şi nu s-a ajuns la un vot calificat, deci nu a fost majoritate, şi acum a decis Colegiul comisarilor. Inclusiv în textul acestei decizii spune că acolo unde o substanţă activă are dublu efect împotriva a doi dăunători, cum este Tanymecus şi un alt dăunător, neonicotinoidele pot fi utilizate, în cazuri excepţionale, la porumb.

Noi am fost consecvenţi şi nu am mai acordat această derogare pentru tratamentul seminţelor la floarea soarelui, ţinând cont de rezoluţia din Parlamentul European privind polenizatorii, dar la porumb, ţinând cont tot de prevederea din decizia de interdicţie de la rapiţă, unde însăşi Comisia recunoaşte că acolo unde autorizaţiile de urgenţă acoperă o combinaţie de culturi şi organisme dăunătoare pentru care nu există altă soluţie, Statul Membru poate acorda derogare.

La porumb, ţinând cont de presiunea pe care o avem cu dăunătorii Tanymecus dilaticollis și Agriotes, am acordat această autorizare temporară, dar în anumite condiţii foarte stricte, doar în staţii de tratare a seminţelor autorizate, produsele de tratare a seminţelor vor putea fi achiziţionate doar de către staţiile de tratare autorizate de Autoritatea Naţională Fitosanitară şi, practic, există o trasabilitate foarte clară.

La porumb nu avem alternative de combatere a acestor dăunători şi credem că aceste autorizaţii , aşa cum au fost emise, inclusiv pe baza unor studii efectuate de Academia de Ştiinţe Agricole, nu au făcut altceva decât să dea şansa în continuare şi cultivatorilor de porumb şi de sfeclă de zahăr să poată să cultive şi să nu îşi piardă competitivitatea, spune oficialul MADR.

Până la momentul la care discutăm, nu a ajuns pe masa Ministerului Agriculturii din România nici un document care să ne interzică să uzităm de articolul 53 şi, din punctul nostru de vedere, ceea ce a adoptat Comisia astăzi se referă la rapiţă şi la nimic altceva, a concluzionat Emil Dumitru.

Potrivit acestuia, România nu a mai acordat derogare pentru tratarea seminţelor de rapiţă cu pesticide pe bază de neonicotinoide în toamna anului 2019. Ultima derogare pentru rapiţă a fost în anul 2018, însă Comisia Europeană a considerat că autorizările emise pentru rapiţă sunt nejustificate pentru că s-au autorizat utilizări succesive fără să existe studii în acest sens.

TREI PESTICIDE AUTORIZATE TEMPORAR PENTRU PORUMB ȘI SFECLĂ DE ZAHĂR

Ministerul Agriculturii a emis, pe 17 ianuarie 2020, autorizații de utilizare temporară a produselor Cruiser 350 FS, Nuprid AL 600 FS și Poncho 600 FS pentru tratamentul semințelor de porumb și sfeclă de zahăr, însă NU și pentru semințele de floarea soarelui ce vor fi utilizate în primăvara anului 2020, motivând că floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere din țara noastră.

MADR a precizat că decizia a fost luată în urma solicitărilor Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România, a Federaţiei Naţionale PRO AGRO şi a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România.

Detalii AICI: DECIZIE MADR: AUTORIZAȚIE DE FOLOSIRE A NEONICOTINOIDELOR!

Vezi reacţia apicultorilor AICI: APICULTORII CONDAMNĂ DECIZIA MADR DE AUTORIZARE A NEONICOTINOIDELOR pentru PORUMB!

Reprezentanții Asociației Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM) precizează că, în intervalul 2008 - 2018, România a acordat doar 37 de autorizații temporare pentru utilizarea unor pesticide, dintr-un total de 2.731 de notificări depuse la nivelul UE.

Detalii AICI: ASOCIAȚIA INDUSTRIEI DE PROTECȚIA PLANTELOR: AVEM NEVOIE DE NEONICOTINOIDE!

Citește și: SOLICITĂ MINISTRULUI OROS AUTORIZAREA NEONICOTINOIDELOR pentru FLOAREA-SOARELUI!

Vizualizat: 3687 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

Fermierii din Polonia, din nou în stradă

26 noiembrie 2024 - 18:28

Fermierii din Polonia protestează din nou și au blocat iar un punct de frontieră cu Ucraina. Ei nu permit intrarea camioanelor cu produse agricole din țara vecină, nemulțumiți de prețurile mici cu care sunt importate acestea.

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

Ordonanță de Urgență: Noi reguli micii fermieri, crescători animale! Calcul norma de venit!

26 noiembrie 2024 - 06:49

Ordonanța de Urgență nr. 128 din 7 noiembrie 2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri specifice pentru digitalizare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative vine cu noi reglementări pentru micii fermieri, crescători de animale, aplicabile începînd din ianuarie 2025.

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La furat...

La furat...
Doi lupi se duc să fure oi. Detalii