Evoluţia preţului porumbului în săptămâna 13-21 aprilie a evidenţiat o creştere a decalajului dintre preţul grâului furajer ex-fermă din Marea Britanie şi preţul pentru orz furajer.
Diferenţa de preţ dintre cele două cereale pentru furaj se apropie de 30 lire/tonă în ultimele săptămâni, nivel atins ultima dată în iulie 2014.
Având în vedere dificultăţile de aprovizionare cu grâu din Marea Britanie în acest sezon, creşterea diferenţei de preţ dintre grâul furajer şi celelalte cereale pentru furaj nu este o surpriză, deoarece piaţa reacţionează la cerere. În aceste condiţii este de aşteptat că va scădea consumul de grâu furajer în Marea Britanie.
Nu există nici o îndoială că evoluţia cursului valutar a ajutat la susţinerea creşterii preţurilor din Marea Britanie, în perioada menţionată lira sterlină s-a apreciat cu 3% faţă de dolarul american, ajungând la cel mai înalt punct din octombrie 2016 (1 liră - 1,28 dolari). Combinaţia dintre scăderea producţiei interne de grâu în acest sezon, precum şi cererea puternică pentru cereale, plus problemele de aprovizionare pe continent au contribuit la creşterea preţurilor la grâu.
În acest timp, SUA se confruntă cu o scădere a consumului de cereale pentru furaj în acest sezon, ceea ce a condus la o scăderea a preţului. În cursul săptămânii de raportare (13-21 aprilie) preţurile la grâu CBOT au scăzut (-6,23%). Ploile din regiunile producătoare de grâu de iarnă au îmbunătăţit condiţia culturilor iar pentru perioada următoare meteorologii prognozează noi precipitaţii, ceea ce ajută în continuare dezvoltarea culturilor.
Stocurile SUA la grâu, de la sfârşit de sezon 2016/2017, sunt în prezent prognozate a atinge cel mai înalt nivel din 1987/88 (31,6 mil. tone). Pe măsură ce se apropie recolta 2017, se vor contura şi perspectivele pentru producţia de grâu în emisfera nordică.
Citeşte pe larg despre piaţa agricolă internaţională în revista Ferma, ediţia 1-14 mai 2017!