TINERII FERMIERI ROMÂNI NU AU BANI ȘI NICI PĂMÂNT! Sunt pregătite 170 de milioane de euro pentru o nouă sesiune de depunere proiecte pe submăsura 6.1 – sprijin pentru instalare tineri fermieri din PNDR 2020. Problema este că sunt mulți tineri fermieri în România care și-ar dori să ceară acești bani pentru instalare, cca 40.000 de euro, dar nu au nici teren agricol, nici bani să și-l cumpere.
Europarlamentarul Viorica Dăncilă, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost întrebată de o tânără agricultoare din România: Odată ce linia de finanțare, submăsura 6.1, se adresează tinerilor, de unde și cum să intre tinerii în posesia unor suprafețe de teren agricol?
Voi avea o discuție cu domnul ministru al agriculturii astfel încât să putem să vorbim pe aceeași voce în Consiliul și Parlamentul European. De asemenea, îi voi adresa o întrebare comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, legată de acest aspect. Eu cred că putem modifica anumite lucruri pentru că prin Omnibus care se aplică la nivelul fiecărei comisii se pot face modificări ca să se elimine barierele care au stat în dezvoltarea unor activități, fie că ne referim la agricultură, IMM sau probleme naționale.
Știu că sunt probleme cu tinerii fermieri, sunt probleme și cu alocarea de fonduri pentru că nu se alocă un fond pe hectar, se alocă o sumă fixă la nivel de țară. Cred că aceste lucruri trebuie reglementate și să avem o viziune. Mai ales că, de la sfârșitul acestui an vom lucra la creionarea viitoarei Politici Agricole Comune, a promis europarlamentarul român.
Răspunsul politicianului a fost completat de Mihai Herciu din Ministerul Agriculturii care a venit cu chestiuni oarecum concrete. Tinerii fermieri vor fi ajutați să-și cumpere terenuri. În plus, există o schemă de ajutor, lansată deja, care-i va ajuta indirect pe tinerii fermieri. Este vorba de schema de ajutor pentru micii fermieri, submăsura 6.5. Cei care aplică la această schemă își arendează sau vând terenurile agricole și vor primi o subvenție de maxim 1.500 de euro/beneficiar/an. Cum îi ajută acest lucru pe tinerii care vor să facă agricultură? Terenurile respective ar trebui să fie vândute/arendate de micii fermieri în vârstă în favoarea tinerilor fermieri.
Prin instalarea tinerilor fermieri se urmărește o revitalizare a spațiului rural. Problema este mult mai pronunțată la noi, în România, îmbătrânirea populației rurale, dar este general valabilă pe tot spațiul european și atunci, prin această măsură, se caută să se aducă o forță nouă, tânără, cu cunoștințe în domeniul agricol. Este vorba de tinerii fermieri.
Tot la nivel european, în toate întâlnirile și dezbaterile care au fost și care, cu siguranță, vor mai fi de acum înainte, se recunoaște că tânărul fermier, pentru instalare, se confruntă cu trei probleme principale: lipsa terenului agricol, accesul la sursele de finanțare și, poate într-o măsură mai mică, cunoștințele de specialitate din domeniu pentru ceea ce-și propune să facă în viitor. În ceea ce ne privește pe noi, ca să revenim la exemplul României, există preocuparea pentru a crea fondurile de împrumut, pentru creditare, cu posibilitatea achiziționării și terenurilor.
Pe de altă parte, Programul de Dezvoltare Rurală a deschis deja o schemă, măsura 6.5, și anume cedarea terenurilor de către persoanele foarte în vârstă. Cui să facă această cedare decât unui tânăr care ar vrea să preia suprafața respectivă. Soluții și preocupări sunt în acest domeniu, dar sigur în măsura situațiilor concrete din fiecare zonă pot fi găsite și alte variante, a explicat Mihai Herciu, director AM PNDR, Ministerul Agriculturii.
Discuția a avut loc în cadrul unei dezbateri despre fonduri europene și ajutoare de stat, eveniment organizat de Business Mark, în București, vineri, 17 martie 2017.