Adama
AGRICOVER

DE UNDE VOR FACE ROST de TEREN AGRICOL TINERII FERMIERI!

Publicat: 19 martie 2017 - 21:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

TINERII FERMIERI ROMÂNI NU AU BANI ȘI NICI PĂMÂNT! Sunt pregătite 170 de milioane de euro pentru o nouă sesiune de depunere proiecte pe submăsura 6.1 – sprijin pentru instalare tineri fermieri din PNDR 2020. Problema este că sunt mulți tineri fermieri în România care și-ar dori să ceară acești bani pentru instalare, cca 40.000 de euro, dar nu au nici teren agricol, nici bani să și-l cumpere.

Europarlamentarul Viorica Dăncilă, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, a fost întrebată de o tânără agricultoare din România: Odată ce linia de finanțare, submăsura 6.1, se adresează tinerilor, de unde și cum să intre tinerii în  posesia unor suprafețe de teren agricol?

Voi avea o discuție cu domnul ministru al agriculturii astfel încât să putem să vorbim pe aceeași voce în Consiliul și Parlamentul European. De asemenea, îi voi adresa o întrebare comisarului european pentru Agricultură, Phil Hogan, legată de acest aspect. Eu cred că putem modifica anumite lucruri pentru că prin Omnibus care se aplică la nivelul fiecărei comisii se pot face modificări ca să se elimine barierele care au stat în dezvoltarea unor activități, fie că ne referim la agricultură, IMM sau probleme naționale.

Știu că sunt probleme cu tinerii fermieri, sunt probleme și cu alocarea de fonduri pentru că nu se alocă un fond pe hectar, se alocă o sumă fixă la nivel de țară. Cred că aceste lucruri trebuie reglementate și să avem o viziune. Mai ales că, de la sfârșitul acestui an vom lucra la creionarea viitoarei Politici Agricole Comune, a promis europarlamentarul român.

Răspunsul politicianului a fost completat de Mihai Herciu din Ministerul Agriculturii care a venit cu chestiuni oarecum concrete. Tinerii fermieri vor fi ajutați să-și cumpere terenuri. În plus, există o schemă de ajutor, lansată deja, care-i va ajuta indirect pe tinerii fermieri. Este vorba de schema de ajutor pentru micii fermieri, submăsura 6.5. Cei care aplică la această schemă își arendează sau vând terenurile agricole și vor primi o subvenție de maxim 1.500 de euro/beneficiar/an. Cum îi ajută acest lucru pe tinerii care vor să facă agricultură? Terenurile respective ar trebui să fie vândute/arendate de micii fermieri în vârstă în favoarea tinerilor fermieri.

Prin instalarea tinerilor fermieri se urmărește o revitalizare a spațiului rural. Problema este mult mai pronunțată la noi, în România, îmbătrânirea populației rurale, dar este general valabilă pe tot spațiul european și atunci, prin această măsură, se caută să se aducă o forță nouă, tânără, cu cunoștințe în domeniul agricol. Este vorba de tinerii fermieri.

Tot la nivel european, în toate întâlnirile și dezbaterile care au fost și care, cu siguranță, vor mai fi de acum înainte, se recunoaște că tânărul fermier, pentru instalare, se confruntă cu trei probleme principale: lipsa terenului agricol, accesul la sursele de finanțare și, poate într-o măsură mai mică, cunoștințele de specialitate din domeniu pentru ceea ce-și propune să facă în viitor. În ceea ce ne privește pe noi, ca să revenim la exemplul României, există preocuparea pentru a crea fondurile de împrumut, pentru creditare, cu posibilitatea achiziționării și terenurilor.

Pe de altă parte, Programul de Dezvoltare Rurală a deschis deja o schemă, măsura 6.5, și anume cedarea terenurilor de către persoanele foarte în vârstă. Cui să facă această cedare decât unui tânăr care ar vrea să preia suprafața respectivă. Soluții și preocupări sunt în acest domeniu, dar sigur în măsura situațiilor concrete din fiecare zonă pot fi găsite și alte variante, a explicat Mihai Herciu, director AM PNDR, Ministerul Agriculturii.

colaj-fonduri-europene_b


Discuția  a avut loc în cadrul unei dezbateri despre fonduri europene și ajutoare de stat, eveniment organizat de Business Mark, în București, vineri, 17 martie 2017.

Vizualizat: 8124 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

Comunicat ACUM! Noi plăți pe cap animal și hectar făcute de APIA!

28 noiembrie 2024 - 16:26

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în cadrul Campaniei de plată în avans aferentă anului de cerere 2024, a autorizat la plată suma totală de 1.283.042.988 euro (6.383.586.787 lei).

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

Cine e noul comisar european pentru Agricultură!

28 noiembrie 2024 - 10:33

Noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen a fost aprobată, la 27 noiembrie 2024, de Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg. Christophe Hansen, propus de Luxemburg, va prelua portofoliul de comisar european pentru agricultură şi alimentaţie.

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

Bugetul total UE pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, mai mare cu 6% față de 2024!

28 noiembrie 2024 - 10:02

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene din 2025, care prevede un sprijin consistent pentru soluţionarea problemelor din domenii precum sănătate, ajutor umanitar, gestionarea frontierelor şi climă. Bugetul total pentru 2025 este de 199,4 miliarde de euro, cu 6% mai mare decât cel pentru 2024 (o creştere cu 10 miliarde de euro).

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

AFIR: 581 de proiecte vor fi finanțate cu 110,4 milioane euro!

28 noiembrie 2024 - 09:52

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță că vor fi finanțate 581 de proiecte selectate cu suma totală de 110,4 milioane de euro.

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

Subvenția APIA de 2.100 euro/ha! Cine beneficiază anul ăsta de acești bani!

28 noiembrie 2024 - 06:51

Fermierii beneficiază anul acesta de o subvenție APIA cu un cuantum de 2.100 de euro/ha dacă au cultivat legume în sere și solarii, tomate, castraveți, ardei, vinete și dacă au bifat această subvenție pe cererea unică depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

Programul Rabla pentru tractoare: Ce se întâmplă cu banii de la stat!

27 noiembrie 2024 - 18:42

Programul Rabla pentru tractoare, lansat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și așteptat cu nerăbdare de fermieri, a devenit o nouă sursă de dezamăgire pentru aceștia.

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

Banii pe cap animal, hectar plătiți în această săptămână de APIA!

27 noiembrie 2024 - 07:01

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) încheie la sfârșitul acestei săptămâni, pe 29 noiembrie, plata avansului pe hectar și pe cap animal la subvențiile aferente acestui an. De săptămâna viitoare, APIA demarează plata finală.

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

Document: Creșterea subvențiilor APIA, modificare lege arendă, dezvoltare sistem de irigații!

27 noiembrie 2024 - 06:19

Creşterea subvenţiilor, dezvoltarea sistemului de irigaţii, accesul la finanţare şi modificarea legii arendei, reprezintă principalele solicitări ale fermierilor din ţara noastră, potrivit documentului Carta Albă a Agriculturii 2024 lansat ieri de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. Lucrarea prezintă evaluarea stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani. 

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

Suma APIA de 400 euro/ha pentru un hectar cultivat cu soia!

27 noiembrie 2024 - 06:03

Pe lângă plățile directe pe hectar, fermierii beneficiază și de sprijinul cuplat, subvenție europeană cu un cuantum destul de mare. Ce sumă încasează de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un fermier care a bifat pe cererea unică și sprijinul cuplat pentru soia, PD-09 - Sprijin cuplat pentru venit soia.

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

Fermierii americani se tem că nu mai au cu cine să muncească!

26 noiembrie 2024 - 19:14

Oficialii organizaţiilor reprezentative din sectorul agricol american spun că această măsură ar paraliza un lanţ al aprovizionării cu alimente care este puternic dependent de lucrătorii imigranţii care au intrat ilegal în SUA.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii