Adama
AGRICOVER

DE ASTĂZI, ÎNCEP VERIFICĂRILE APIA ÎN TEREN! CUM PROCEDEAZĂ APIA?

Publicat: 01 iulie 2018 - 08:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

INFORMAȚII INTERNE APIA! De astăzi, 1 iulie 2018, Agenția de Plăți și Intervebție pentru Agricultură (APIA) demarează controlul clasic, în teren, al fermelor care solicită subvenții și care sunt în eșantionul de control. Cum procedează APIA la verificările interne? AGROINFO vă pune la dispoziție informații interne APIA despre derularea verificărilor în teren.

Conform termenelor stricte stabilite, prin ordin, de ministrul agriculturii, Petre Daea, APIA a efectuat, până la data de 1 iulie 2018, controlul  vizual, administrativ al cererilor unice de plată depuse de fermieri în anul 2018, inclusiv controlul preliminar, și a stabilit eșantionul de control.

"Controlul vizual" înseamnă controlul administrativ privind completitudinea, coerenţa, plauzibilitatea şi corectitudinea datelor din cererea unică de plată, a documentelor ataşate cererii, precum şi a documentelor doveditoare privind utilizarea terenului declarat. Controlul vizual se realizează la primirea cererii unice de plată sau a modificărilor acesteia în prezenţa fermierului.

control-apia-termen_b

De astăzi, 1 iulie 2018, Agenția de Plăți demarează controlul în teren.

,,Controlul pe teren” - verificare la faţa locului a conformităţii cu realitatea, a informaţiilor din cererea de plată. Controlul pe teren se face pe baza unui plan de eşantionare a fermierilor, elaborat de APIA. Selectarea cererilor care urmează să fie verificate pe teren se face pe baza analizei de risc şi a elementelor de reprezentativitate a cererilor de plată depuse.

Până la această oră, APIA nu a comunicat numărul fermierilor care fac parte din eșantionul de control pentru anul 2018.

Eşantionul de control conţine fermierii selectaţi pentru controlul pe teren, ale căror solicitări de sprijin urmează a fi verificate din punct de vedere al suprafeţelor declarate, cât şi din punct de vedere al ecocondiţionalităţii şi al condițiilor de eligibilitate generale şi specifice din legislaţia naţională, al cerințelor de bază relevante măsurilor de dezvoltare rurală. Acesta este transmis de la nivel APIA central către APIA judeţean, în vederea pregătirii dosarelor de control şi a realizării graficului de executare a controalelor pe teren.

Controalele la fața locului vizează toate parcelele agricole pentru care se solicită plăți directe și/sau pentru care se solicită sprijin în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală care intră în sfera de aplicare a sistemului integrat şi constă, în funcţie de scopul controlului, în măsurarea suprafețelor și verificarea condițiilor de eligibilitate generale, a cerințelor de bază relevante, a cerințelor specifice angajamentelor și altor obligații privind suprafața declarată de beneficiar în cadrul schemei de ajutor și/sau al măsurilor de sprijin solicitat.

În cazul fermierilor care solicită plata subvenției pe hectar pentru pajiștile permanente, dacă la controlul la faţa locului APIA descoperă o neregularitate/neconformitate, fermierii care utilizează suprafaţa de pajişte în comun suportă sancţiunea.

Controalele la fața locului referitoare la practicile de ecologizare (plata pe înverzire) vizează toate obligațiile care trebuie respectate de beneficiar.

ATENȚIE! Diversificarea culturilor constă în existența mai multor culturi pe terenul arabil, în funcție de suprafață, după cum urmează: 

- cel puţin două culturi diferite pe suprafețele cuprinse între 10 ha şi 30 ha, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75 % din terenul arabil; 
- cel puţin trei culturi diferite pe suprafețele de peste 30 ha, iar cultura preponderentă să acopere maximum 75 % din terenul arabil, respectiv două culturi preponderente să acopere împreună maximum 95 % din terenul arabil.

În prezent sunt identificate următoarele tipuri de controale:

- control clasic APIA;
- control prin teledetecţie;
- Supracontrol clasic APIA - pentru dosare controlate clasic cât şi pentru dosare controlate prin teledetectie;
- Supracontrol AFIR;
- Alt tip de control - pentru dosarele selectate în urma sesizărilor, autosesizărilor, contestaţii, supracontroale solicitate de alte organisme de control.

Planificarea controalelor constă în întocmirea graficului de control, ce va fi completat pe măsura primirii eșantionului de control.

Graficul controalelor vizează toți fermierii selectați pentru controlul pe teren clasic sau teledetecție. Pentru fermierii controlati prin teledetectie care au şi scop control ecocondiționalitate sau/ și Măsuri compensatorii de Dezvoltare Rurală (Măsura 10, Măsura 214 şi Măsura 11), se face planificarea controalelor în vederea verificării în teren a respectării eligibilității terenului sau a normelor de ecocondiționalitate și a cerințelor specifice şi de bază.

Pentru realizarea în bune condiții a controalelor pe teren, după primirea eșantionului de control la nivel județean, Serviciul Control pe Teren solicită Serviciului MS-IT, în funcție de graficul de control, copiile dosarelor fermierilor selectați pentru control.

Dosarele trebuie să conțină cererea fermierului însoțită, după caz, de documentele de modificare. Transmiterea acestora se va face în tranșe, pe baza unui proces verbal în care se consemnează că ,,au fost finalizate suprapunerile și supradeclarările și nu se va mai interveni pe dosare”.

Şeful Serviciului Control pe Teren întocmeşte graficul de execuţie al controlui pe teren (inclusiv pentru fermierii eşantionaţi la teledetecţie cu scop Măsuri compensatorii de Dezvoltare Rurală - Măsura 10, Măsura 214 şi Măsura 11 şi Ecocondiţionalitate).

În baza listelor cu fermierii eşantionaţi la controlul pe teren se pregătesc dosarele fermierilor ce vor fi controlați astfel încât controlul pe teren să poată începe imediat ce a fost selectat primul eşantion de control.

La planificarea controalelor, se va avea în vedere prioritizarea verificărilor în funcţie de scopul controlului şi cerinţele de management, astfel:

- pentru sprijinul cuplat - diversificarea culturilor, controlul pe teren, trebuie să fie efectuat într-un timp util pentru a se asigura că este posibilă identificarea clară a limitelor parcelor agricole şi a culturii declarate.

Perioada care trebuie luată în considerare privind controlul la fața locului pentru verificarea cerințelor de diversificare este mai-septembrie anul curent. În practică, verificarea culturilor, acolo unde este necesar, trebuie să fie efectuată în perioada corespunzătoare înainte, sau (cel mai târziu) imediat după recoltare pentru a fi eficientă.

Verificarea poate fi efectuată și după recoltare, în anumite condiții chiar după ce s-a arat, pe baza rezidurilor culturii (miriști și alte resturi vegetale ale culturii) cu condiția ca acestea să constitue dovezi vizibile ale culturii.

Pentru fermierii la care au fost executate vizite rapide pe teren, se va continua controlul de eligibilitate a suprafeţei şi a celorlalte cerinţe şi norme, după caz, conform planificării controalelor.

Pentru fiecare scop al controlului pe teren se va avea în vedere perioada optimă de verificare, în funcţie de schema de plată şi măsura de sprijin solicitată la plată.

CALENDAR CONTROL PE TEREN ÎN FUNCȚIE DE SCHEMELE DE PLATĂ!

calendar-control-apia_bcontrol-doi_b

Controlul pe teren se execută în anul de depunere a cererii unice de plată în perioada 1 iulie- 1 octombrie, iar înregistrarea rezultatelor se va efectua în raportul de vară.
Excepţie de la această perioadă fac verificarea cerinţei GAEC4 (acoperirea minimă a solului), rezultatul controlului fiind înregistrat în raportul de iarnă şi a cerinţei specifice de încorporare a pachetului 4, a pachetului 7 din măsurile de dezvoltare rurală M214/M10, a culturilor secundare – ZIE, care presupune şi un control în primăvară cu înregistrarea rezultatelor în raportul de primăvară.

Pentru Campania 2017, eșantionul de control a conținut un număr de 104.146 dosare selectate pentru verificarea normelor de ecocondiționalitate, a schemelor de sprijin pe suprafață și în sectorul zootehnic, astfel:
 -  pentru controlul pe teren prin metoda clasică - 28.547 fermieri;
 -  pentru controlul pe teren prin metoda teledetecției - 75.599 fermieri.

IMPORTANT! Aceste informații au fost obținute, în exclusivitate, de AGROINFO de la APIA.





 

Vizualizat: 8127 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

STRICT INTERN APIA! CE SE ÎNTÂMPLĂ LA VERIFICAREA FERMELOR CARE CER SUBVENȚII APIA!

STRICT INTERN APIA! CE SE ÎNTÂMPLĂ LA VERIFICAREA FERMELOR CARE CER SUBVENȚII APIA!

INFORMAȚII INTERNE APIA! Subvențiile sunt încasate de fermierii români doar după finalizarea verificărilor pe care le face Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cererile unice înregistratea în Campania 2018. Controalele sunt administrative, clasice, în teren și prin teledetecție. Cele din urmă sunt realizate cu ajutorul firmei Gauss SRL cu care APIA are contract. AGROINFO vă dezvăluie procedura internă APIA!

Alte articole in aceasta categorie

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

Călin Georgescu, susținut de unul dintre cei mai bogați fermieri români!

25 noiembrie 2024 - 18:53

Prezența pe primul loc la alegerile prezidențiale i-a șocat pe mulți dintre românii care nici măcar nu au auzit foarte multe despre Călin Georgescu.

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

Ajutor direct în contul fermierilor, s-a aprobat!

25 noiembrie 2024 - 18:25

Uniunea Europeană a aprobat acordarea unui sprijin financiar de până la 42.000 de euro pentru fermierii afectați de dezastre naturale. Decizia permite utilizarea fondurilor necheltuite din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru a oferi asistență de urgență în cazuri precum inundații, incendii sau alte evenimente climatice extreme.

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

Împrumuturi pe termen lung pentru fermieri!

25 noiembrie 2024 - 11:45

Fermierii spun că e dificil accesul la capital în România şi vor credite pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru achiziţia de terenuri, considerând că aceasta este perioada necesară pentru amortizarea costurilor.

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

Alegeri Președinte: Călin Georgescu, independent, pe primul loc! Elena Lasconi (USR), locul doi!

25 noiembrie 2024 - 09:24

Rezultat surprinzător în primul tur al alegerilor pentru Președintele României. Pe primul loc, candidatul independent Călin Georgescu, care se pare și-ar fi făcut campanie exclusiv pe rețelele sociale. Locul doi tocmai a fost adjudecat de Elena Lasconi (USR), după o luptă strânsă cu Marcel Ciolacu (PSD).

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

Cum aflați când vin banii de la APIA pentru vaci, oi, agro-mediu?

25 noiembrie 2024 - 07:53

Când iau subvențiile APIA pe vaci, dar pe oi, dar agro-mediu? Întreabă fermierii, crescătorii de animale care încă au conturile goale. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le răspunde pe pagina Facebook.

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

Bani în plus de la APIA anul ăsta pentru pajiști, 267 euro/ha!

25 noiembrie 2024 - 06:20

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de maxim 267 euro/ha dacă au cultivat semințe pentru plante furajere pe suprafețele de pajiști și au bifat în cererea unică APIA PD-20 Sprijinul cuplat semințe pentru plante furajere.

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii