Șeful Agriculturii românești a reiterat ceea ce a anunțat, în urmă cu aproape o lună, la o conferință organizată de Banca Mondială pe tema fondurilor europene. Și anume, introducerea unei noi subvenții. O plată pe suprafață care să-i stimuleze pe fermierii în vârstă să-și vândă sau să-și arendeze terenurile.
Există o măsură pe care o activăm în PNDR 2014-2020 din 2016 și care se leagă de o măsură deja activată (ministrul se referă la plata redistributivă, 45 de euro/ha dacă fermierul se încadrează între 5 și 30 ha n.r.) Anul acesta i-am stimulat pe fermieri să se asocieze, să aplice la APIA pentru suprafețele între 5 și 30 ha, primind în acest fel o subvenție mai mare pe suprafață decât cei care au sub 5 ha. Cei care vor să renunțe la suprafețele mici în scopul asocierii și au o anumită vârstă, primesc, practic, subvenția pe suprafață de la UE, 120%, de fapt e subvenția care s-ar cuveni pe suprafață pentru o perioadă de 5 ani, până în 2020. Scopul nostru este stimularea comasării terenurilor, spune ministrul.
Iată ce a declarat Daniel Constantin, pe 3 iunie, când anunța pentru prima oară introducerea acestei măsuri de sprijin în scopul evitării fărămițării exploatațiilor agricole:
Am constatat că sunt prea multe cereri unice pentru plata pe suprafață. Există stimulentul plății redistributive pentru a încuraja comasările de terenuri, Este destinată celor care se asociază și ies din categoria 1-5 ha și intră în 5-30 ha. Aceștia beneficiază de o plată mai mare pe suprafață. Procesul este progresiv și este făcut în așa fel încât să-i stimulăm pe fermieri să devină competitivi. Fie că fermierii mici vor fi de acord să-și dea terenurile în arendă sau se vor asocia și își vor comasa suprafețele. Îmbătrânirea populației din agricultură este o altă problemă. Din 2016, vom introduce o plată stimulativă pentru cei care arendează sau vând terenuri, vorbim de suprafețe mici și de cei care au o vârstă înaintată, acești oameni vor primi o plată echivalentă cu plata pe suprafață pentru fiecare hectar vândut sau dat în arendă. România a făcut deja o cerere către Comisia europeană pentru a muta o sumă din Pilonul 1 către Pilonul 2 pentru a acoperi plata redistributivă și să activăm această măsură. (Agroinfo, 3 iunie 2015)