Astăzi ( marți, 28 aprilie n.r.) Comisia de agricultură discută câteva amendamente la Ordonanța 3 cu privire la schemele de plăți din agricultură. Sper să fie aprobate amendamentele și președintele să promulge repede legea, spune ministrul Agriculturii.
Daniel Constantin precizează că, după ce vor fi făcuți acești pași, va fi modificat și Ordinul de ministru 619 care stabilește criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată. Atât în ceea ce privește acordarea subvențiilor asociațiilor crescătorilor de animale, cât și modificările aduse cererii unice. Șeful Agriculturii susține că, de fiecare dată când a fost la Bruxelles, a prezentat în Consiliul de miniștri punctele de vedere agreate cu fermierii români vizavi de Politica Agrară Comună.
Cu toții cunoșteam faptul că din 2015 venim cu un nou program de dezvoltare rurală, aflat în faza finală, și pentru care s-au început deja măsurile și în câteva zile mai deschidem noi măsuri de finanțare. Știam că se modifică regulamentul în ceea ce privește plățile directe. Acolo unde modificările sunt mult mai ample decât la partea de Pilon II dezvoltare rurală. Cererea unică de anul acesta are acest specific al modificărilor pe care le introduce Regulamentul european și al faptului că există o singură cerere de plată. Am încercat să simplificăm și să introducem în aceeași cerere toate solicitările fermierilor. Fie că vorbim de plata directă pe suprafață, fie că vorbim de plata pe cap de animal sau orice altă formă. Vreau să vă spun că sunt numai pe zona de sprijin cuplat 19 scheme noi de plată. Ca atare cererea unică este extrem de stufoasă. Nu trebuie completată toată decât acolo unde se regăsește fiecare. Sunt câteva lucruri pe care le întâmpinăm în practică. Un lucru care ne dă bătăi de cap este faptul că nu există cadastru și nici titluri de proprietate. Practicându-se acele schimburi de terenuri care sunt trecute pe un tabel, sigur că lucrurile sunt extrem de dificile când să punem în practică ce spune Regulamentul european și anume identificarea fără echivoc a pământului și a dreptului de folosință. Suntem în proces de identficare a tuturor soluțiilor astfel încât ca toți fermierii să fie eligibili.
Daniel Constantin a mai spus că de trei luni are discuții cu liderii fermierilor și că luni, 27 aprilie, s-a făcut un pas important. Ministrul este convins că fermierii se vor încadra în termenul limită de 15 iunie, acordat verbal de Comisia Europeană.