Ministrul Agriculturii a anunțat încă de la începutul săptămânii, cu prilejul participării la Conferința Națională RNDR, că fermierii păgubiți de secetă vor primi ajutoare financiare. Șeful Agriculturii românești a precizat aseară și suma pe care ar putea-o primi fermierii mici. Pentru fermierii mari e nevoie de acordul Comisiei Europene.
Avem posibilitatea să acordăm, timp de trei ani, în mod direct un ajutor de minimis de până la 15.000 de euro pentru suprafețele și fermele mici. Dar, pe lângă asta, sunt ferme mari care riscă să fie calamitate și pentru că sumele depășesc 15.000 de euro trebuie să notificăm Comisia Europeană că acordăm aceste despăgubiri, a declarat Daniel Constantin pentru TVR.
Ministrul a mai spus că se va transmite la Bruxelles o situație centralizată pentru a găsi soluții de despăgubire și pentru suprafețele mari. Daniel Constantin spune că s-a ajuns în situația aceasta pentru că nu există o infrastructură de irigații, aceasta fiind devalizată în anii 90. Pe lângă ajutorul de minimis, ministrul Agriculturii a declarat la Conferința Națională RNDR că se aduce apa mai aproape de cei care au acces la infrastructura secundară de irigații și că se caută soluția unui preț mai mic la metrul cub de apă și la energie electrică.
Șeful Agriculturii românești a spus la începutul săptămânii că sunt mobilizate Prefecturile să facă o evaluare la nivel național. Lucrurile nu stau chiar așa pe teren, cum spune Daniel Constantin. Agroinfo v-a informat deja că, doar în județul Galați, sunt mii de fermieri care solicită ca o comisie de evaluare să constate că le sunt calamitate culturile și să le elibereze acte în acest sens. Direcțiile Agricole au personal puțin și posibilități financiare restrânse și le este aproape imposibil să ajungă în toate localitățile și la toate fermele de producție vegetală afectate.