Finanțare prin planul Juncker, parteneriate publice-private, abonamente la rețeaua de irigații, toate sunt potențiale soluții pentru refacerea infrastructurii principale de irigații din țara noastră.
Suntem cu legea în Parlament pentru a găsi formula logică prin care să avem un abonament pentru întregul sistem. Ce vreau să spun? De exemplu, sunt 7.000 ha într-un sistem de irigații. Nu poți să ai funcționale 2.000 ha și restul nu. Pentru că, de fiecare dată, cel care a plătit acele costuri nu va vrea să le plătească pe celelalte. E vorba de 20 de lei pe an la un hectar. Nu este o sumă, este un pachet de țigări care poate fi dat pentru cel mai important factor de producție: apa, spune Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Săptămâna viitoare, parlamentarii vor supune dezbaterii modificările la legea irigațiilor și includerea acestui abonament pentru utilizatorii de irigații.
Avem și argumentul în fața investitorilor care vor să aibă o garanție pe 30 de ani că-și recuperează aceste sume. Nu avem voie să mai apelăm la garanții guvernamentale. Ca atare, căutăm soluții alternative. Avem discuții avansate și cu Statele Unite, săptămâna viitoare ministrul Agriculturii va merge acolo într-o vizită extrem de importantă. Am avut discuții și cu Emiratele Arabe și Qatar, care sunt interesați și care vor veni în septembrie în România. Până atunci sperăm să avem o lege și să putem să dovedim că suntem serioși și că avem o garanție de recuperat. Adică, în termen de 20-30 de ani putem să le returnăm contravaloarea investiției.
Săptămâna viitoare, ministrul Daniel Constantin va discuta cu americanii despre irigații, despre tehnologiile noi și detalii din programul axat pe genetica bovină și care se derulează în colaborare cu ei.