SUSȚINEM PRODUSUL ROMÂNESC! Fermierii români și produsele lor nu-și găsesc locul pe piață, spune ministrul agriculturii, Petre Daea. După calculele șefului de la Agricultură sunt 1.680 de supermarketuri în România. Pentru fermierii români nu ar trebui să fie o problemă vânzarea produselor din fermă. Când România a încercat să le impună marilor magazine să aibă pe raft 51% produse achiziționate pe lanțul scurt, cu alte cuvinte, produse românești, s-a trezit că este atenționată de Comisia Europeană.
Prezent vineri, la Târgu Mureș, la Adunarea Generală a Crescătorilor de Bovine din România, ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat că producătorii români trebuie să fie egali cu alții la intrarea cu produsele lor într-un supermarket. Fermierii noștri trebuie să aibă locul lor pe piață.
Pe o piață unică, fermierii români nu-și mai găsesc locul. Este o problemă pe care trebuie să o avem în vedere. Eu am făcut un calcul câte supermarketuri sunt în România. Sunt 1.680 și am făcut de asemenea un calcul, am apreciat suprafața pe care o ocupă aceste supermarketurile și, se pare, că ea se apropie de suprafața orașului Pitești. În această piață unică, creată în mod egal, cu aprobări, unde supermarketurile s-au așezat și au intrat în zona de interes pentru consumator, au apărut, evident, și anumite restricții, pe care noi am căutat să le eliminăm și le-am eliminat prin Legea 321 care s-a modificat apoi prin Legea 150 (botezată legea produsului românesc n.r.).
E adevărat că s-a început o perioadă de atenționare, un pre-infringement pe care-l gestionăm cu atenție, facem schimb de informații cu Bruxelles. Și dânșii au părerile lor, noi pe ale noastre, ne armonizăm poziția, dar respectăm ferm interesul producătorului român, care trebuie să participe în mod egal pe piața unică pe care noi o gestionăm împreună. E o piață unică, intră toți în ea. Să fim și noi și ei, fără restricțiile pe care le pun pe lanțul acesta de intervenție în supermarketuri. Producătorul român la intrarea în supermarket să aibă aceleași condiții cu cel care aduce marfa. Într-un cuvânt, să fim egali, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, în cadrul conferinței de presă susținută la Târgu Mureș.
Bruxelles-ul ar fi fost deranjat de articolele din legea produsului românesc care spun că marile magazine trebuie să facă reclamă pe banii lor produselor românești și că ar trebui să amenajeze rafturi doar cu produse românești, rafturi distincte unde cumpărătorul român să poată găsi produse care provin de la fermierii noștri.
Ioan Munteanu, președintele Comsiei de agricultură din Camera Deputaților, a observat că România a fost reclamată la Bruxelles cu o lună înainte de promulgarea legii produsului românesc. Deci, retailerii nu au așteptat să cadă drobul de sare, au sesizat Comisia din timp despre intenția României de a ajuta producătorii români.
Grav este că legea a fost promulgată pe 17 iulie 2016, iar sesizarea s-a făcut pe 28 iunie, deci înainte de apariţia legii. Nu este în istorie aşa ceva, dar cu România se întâmplă multe la nivel european. Ne bucurăm că nu au sesizat cei din Comisia Europeană că am eliminat taxele la raft care erau cuprinse între 25 - 32 %. Am înţeles că, în noua lege, retailerii vor să repună taxele de raft, dar ca să se liniştească vom introduce prevederea că taxele suplimentare se vor include în preţul de vânzare, a declarat deputatul Ioan Munteanu, pentru Agerpres.
Deputatul a arătat că din noua lege vor dispărea obligativitatea supermarketurilor de a promova pe banii lor produsele româneşti şi cea privind amenajarea unor rafturi distincte pentru aceste produse, articole invocate de Comisia Europeană.
În aceeași situație cu România ar fi și Ungaria, tot pentru intenția de a-și promova și susține produsele fabricate de producători autohtoni.