DECLARAȚIA MINISTRULUI AGRICULTURII! În acest an, la aceeaşi dată, fermierii au primit 2,336 miliarde euro, cu un miliard mai mult. Este formidabil pentru ţară. Este nota de respect pe care o dăm fermierilor. Aceste sume, fiind la fermieri, ei sunt ocoliţi de grija creditului bancar şi au siguranţa că pot executa la timp lucrările în câmp, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, miercuri, în conferință de presă.
Dacă anul trecut spuneam că este istorie pentru România privind acordarea de subvenţii, iată spun că şi anul acesta sunt realizări care depăşesc cu mult realizările de anul trecut, prin instituirea de norme juridice clare, acţiune concretă şi muncă foarte multă, o muncă permanentă cu exigenţă, dar cu dorinţa de a face ce trebuie în ţară. Rezultatele nu întârzie să apară. La 28 februarie 2017, fermierii au primit ca subvenţii 1,362 miliarde de euro. În acest an, la aceeaşi dată, fermierii au primit 2,336 miliarde euro, cu un miliard mai mult. Este formidabil pentru ţară. Este nota de respect pe care o dăm fermierilor. Aceste sume, fiind la fermieri, ei sunt ocoliţi de grija creditului bancar şi au siguranţa că pot executa la timp lucrările în câmp, a spus Daea.
Ministrul agriculturii a anunțat, încă o dată, că termenul de finalizare a plăților pentru fermieri, aferente Campaniei 2017, este 31 martie 2018. Petre Daea a explicat și de ce, până la această oră, mai sunt fermieri care nu au primit, deocamdată, niciun leu din subvențiile cuvenite.
Este adevărat, mai sunt sume de acordat, dar obiectivul nostru este 31 martie. Până la 31 martie şi ceilalţi fermieri, care se află într-o altă regulă de decontare a sumelor, toţi fermierii urmează să primească sumele respective. Nu putem să dăm subvenţii într-o singura zi. Este imposibil! Nu putem să le dăm nicio într-o lună, pentru că sunt proceduri clare, le-am respectat cu exigenţă maximă. Aşa se face că pe acest procedeu corect implementat în ţară, în toamna lui 2017 a fost pentru prima dată în România când zootehnia a primit subvenţii, a explicat șeful de la Agricultură.
Procentul de fermieri români care au deja subvențiile în conturile bancare se ridică la 89,13% și au mai rămas 11% de plătit.
Potrivit APIA, numărul cererilor autorizate pentru plata regulară, finală, este 775.612, iar suma plătită fermierilor se cifrează la 1,271 miliarde euro.