CAMPIONI LA RECOLTE. Fermierii români au obţinut anul acesta cele mai mari producţii de cereale din istorie, iar la porumb şi floarea soarelui suntem pe primul loc în Uniunea Europeană, anunţă ministrul Agriculturii, Petre Daea.
România a realizat anul acesta peste 30 de milioane de tone de cereale, faţă de 27 de milioane de tone în 2017. Producţiile de porumb şi floarea soarelui ocupă primul loc în Uniunea Europeană, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Producţia de cereale de anul acesta depăşeşte 30 de milioane de tone. La floarea soarelui am realizat peste 3,35 milioane de tone şi suntem pe primul loc în Uniunea Europeană (UE), fiind cea mai mare producţie de până acum. La porumb mai avem de recoltat 0,5% din suprafaţă în judeţele din centrul tării, dar până în prezent am depăşit 18 milioane de tone. Şi la porumb suntem pe primul loc în UE, a spus Daea, citat de Agerpres.
Suprafaţa însămânţată în 2018 cu porumb a fost de 2,415 milioane ha, iar la floarea soarelui de 1,01 milioane ha.
Ministrul Agriculturii a precizat că, în câteva zile, vor fi anunţate datele definitive privind producţiile obţinute în aceste an, dar şi randamentul la hectar.
Pe 25 octombrie 2018, Asociaţia generală a producătorilor de porumb (AGPM) din Franţa, citată de cotidianul Le Monde, estima că România ar urma să recolteze în acest an între 14,5 şi 15 milioane tone de porumb, comparativ cu doar 11,8 milioane de tone cât va recolta Franţa, ceea ce înseamnă că România va prelua coroana de cel mai mare producător european de porumb, „vampirizând” piaţa europeană a porumbului, notează Agerpres.
Recolta de grâu din 2018 a depăşit 10,2 milioane tone, cu peste 2,3% mai mare faţă de anul 2017, când au fost recoltate 10 milioane tone, deşi, potrivit şefului MADR, a fost un an greu, în care „România a fost răvăşită de o serie întreagă de fenomene naturale extreme”.
Recolta de cereale păioase de vară a ajuns la 12,8 milioane de tone, în creştere uşoară (sub 1%) faţă de anul trecut, când a fost de 12,7 milioane de tone. Producţia medie în 2018 a fost de 4.655 kg/ha, comparativ cu 4.598 kg/ha în 2017.
În 2017, România a raportat o producţie totală de cereale de aproape 27 de milioane tone, adică 1,4 tone pe fiecare român, cu recorduri istorice la grâu, mazăre, orz, floarea-soarelui, soia, porumb, cartofi şi struguri. Producţia de grâu, secară şi triticale a fost de circa 10 milioane tone, cu un randament de 4,83 tone/hectar, în timp ce la porumb, recolta a depăşit 14,5 milioane tone, cu o medie aproape 6 tone/hectar. Şi la floarea-soarelui a fost consemnată o producţie record de 3,167 milioane tone în 2017, cu un randament de 2,72 tone/hectar. În România, cerealele ocupă 60% din suprafaţa ţării.
Anul trecut, România a fost pe primul loc în UE la floarea soarelui (la suprafaţa cultivată şi producţia realizată), locul întâi la porumb boabe la suprafaţa cultivată şi locul doi la producţia realizată, după Franţa. La grâu a fost pe locul cinci în UE, atât la suprafaţa cultivată, cât şi la producţie.
Datele publicate pe 16 noiembrie 2018 de Oficiul European de Statistică (Eurostat) au arătat că România a fost, în 2017, a opta putere agricolă a Uniunii Europene.
Detalii AICI: ROMÂNIA, a OPTA PUTERE AGRICOLĂ a UE în 2017