Agricost, societatea care administrează terenurile din Insula Mare a Brăilei, are propriul laborator de cartare a solului. De asemenea, de anul trecut aplică noi tehnologii de fertilizare şi de cultură, pentru a îmbunătăţi performanţele productive.
La evenimentul “Ziua Câmpului la Centrul de Excelenţă în Insula Mare a Brăilei", care a avut loc în iunie 2015, Lucian Buzdugan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Agricost, a trecut în revistă câteva dintre realizările specialiştilor din cea mai mare exploataţie agricolă din Europa:
„Ne-am angajat, de anul trecut, să vedeţi întreaga suprafaţă fertilizată cu nutrienţi lichizi, respectiv, cu produsul UAN - un îngrăşământ lichid, obținut prin amestecarea unei soluţii de azotat de amoniu cu soluţie de uree, după care se adaugă inhibitor de coroziune - pe 98% din suprafaţă, efectul a fost extraordinar la grâu, orz, rapiţă, soia, dar şi la porumb, prin fertirigare. Este un produs foarte bun. Aţi văzut sistemul de cultivare cu densităţi mari, îmbunătăţim spaţiul de nutriţie, semănând la 50 de cm, mărind distanţa de plante pe rând, sperăm să obţinem o tonă-două în plus la hectar. Am pus în funcţiune laboratorul propriu de cartarea solului. De asemenea, am trecut la uscarea controlată a lucernei, folosind biomasă proprie, pentru menţinerea culorii şi a conţinutului maxim de proteină. Am amenajat perdele vegetale de protecţie pentru a opri zăpada şi vântul, vom avea o sursă de biomasă pe care s-o peletizăm atunci când nu vom lucra lucerna în staţia modernă”, a spus Lucian Buzdugan.
Soia – o cultură mai accesibilă pentru fermieri
De asemenea, Lucian Buzdugan a expus fermierilor prezenţi la acest eveniment intenţia de a pune la dispoziţia producătorilor agricoli români tehnologia Expres de cultivare a soiei.
„La anul, vă vom prezenta tehnologia Expres la soia, deja avem 100 de hectare de sămânţă pe care o vom produce cu ajutorul firmei Procera şi sperăm ca soia să devină o cultură uşoară pentru toţi fermierii”, a mai spus Buzdugan.