Adama
AGRICOVER

Alimentele vor avea noi etichete la standarde UE

Publicat: 11 iulie 2011 - 15:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consumatorii europeni vor avea acces la informații mai detaliate și mai ușor de înțeles în legătură cu produsele alimentare și cu băuturile pe care le achizițonează, conform noilor reguli ce se vor aplica în întreaga Uniune Europeană.

Noile etichete vor avea scrisul mai mare iar culoarea literelor va trebui să fie în contrast clar față de culorea folosită pe fundal. Etichetele vor prezenta obligatoriu anumite informații nutriționale: numărul de calorii, procentele de sare, zahăr, proteine, grăsimi, colesterol, carbohidraţi, vitamine etc. De asemenea, va trebui să apară clar informații privind ingredientele care pot provoca alergii, precum gluten, nitriți sau sulfiți.

Producătorul va trebui să utilizeze termeni ușor de înțeles, spre exemplu “sare” în loc de “sodium”. O altă regulă este specificarea țării de origine pentru alimente precum carnea de vită, mierea, uleiul de măsline și fructe și legume proaspete.

Regulamentul, adoptat recent de Parlamentul European, devine obligatoriu de aplicat peste trei ani. Cu toate acestea, producătorii români de alimente intenţionează să se adapteze mai repede noilor cerinţe.

Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, subliniază că va dura în jur de un an de zile până vor apărea pe piaţă produse care să aibă noile etichete. „Vom aştepta până se termină etichetele existente pe stoc, vor trebui făcute studiile pentru a obţine toate informaţiile necesare, studii care vor costa bani. Costurile însă vor fi amortizate treptat, nu vor reprezenta o problemă”, a declarat Minea.

Potrivit acestuia, noua regulă poate reprezenta şi doar o simplă informare a cumpărătorilor, în condiţiile în care consumatorul român nu este prea educat şi nu ştie să observe informaţiile cu adevărat importante. „Au fost multe discuţii sterile despre Eurile din alimente. Când sunt folosite corect, peste 90% dintre ele nu reprezintă absolut niciun pericol pentru sănătatea oamenilor. În schimb, oamenii preferă să cumpere produse ieftine, care au multă apă în ele, decât să dea un ban în plus şi să achiziţioneze produse cu adevărat din carne”, a afirmat acesta.

Supermarket_b

Proiectul conform căruia alimentele trebuiau triate în funcţie de culoarea bulinei se află în Senat: „fiecare produs alimentar să aibă înscris pe etichetă sau pe ambalaj o bulină de culoare verde pentru produsele sănătoase, de culoare portocalie pentru produse ce trebuie consumate cu moderaţie şi de culoare roşie pentru produse ce conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii”, potrivit raportului Comisiei economice din Senat.

Propunerea nu a putut fi implementată deoarece întâmpină opoziţia Guvernului, a Comisiei pentru drepturile omului, a Ministerului Sănătăţii şi a Federaţiei Patronale din Industria Alimentară.

Ministrul agriculturii: Consumatorul, mai informat

Valeriu Tabără, consideră că „etichetarea precisă, clară, în care să fie precizate toate componentele, va ajuta consumatorul să fie mult mai bine informat. În plus, producătorii vor trebui să fie mult mai atenţi”, informează www.evz.ro.

Potrivit oficialului, această nouă regulă este eficientă pentru că va permite consumatorilor care au anumite sensibilităţi să se ferească de alergeni şi să-şi aleagă alimentele care nu le afectează sănătatea.

Chiar dacă producătorii vor suporta anumite costuri, ei vor avea beneficii de pe urma noii legi, consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri. „Am observat o schimbare de atitudine a cumpărătorilor. Aceştia au devenit mult mai atenţi la ce cumpără. Astfel, mulţi preferă să ia cantităţi mai mici, dar mai bune calitativ. Această lege va pune presiune pe companii să facă produse mai calitative, altfel vor avea de pierdut”, spune Pârvan.


Vizualizat: 1826 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii