Fermieri, cine este mai îndreptățit să vă spună cât de vitregă sau blândă va fi această iarnă decât șeful Autorității Naționale de Meteorologie din România? Iată ce vă așteaptă și cum va fi iarna pentru culturi!
Avem informații despre iarna care urmează. Știm că va fi mai caldă, știm că vor fi cantități de precipitații apropiate de normă. Vor fi viscole, dar ne așteptăm ca, într-o probabilitate de 80%, să nu avem patru viscole pe lună. Fiind mai caldă, o mare parte din precipitații vor fi sub formă de ploaie, spune Ion Sandu, șeful Autorității Naționale de Meteorologie (ANM).
Poate că nu știați, dar starea vremii este dictată direct din Anglia, de pe un supercomputer pe care nu și l-ar mai permite nicio altă țară, este convins șeful ANM. Iată cum se fac prognozele și scenariile, pe termen scurt și pe termen lung! Explică chiar șeful ANM.
Fenomenele meteo se vor intensifica și vor fi mai frecvente. Asta este starea vremii în ultimul timp. Informația pe termen lung există. Informația făcută pe 3 luni, pe 6 luni de un centru internațional din Anglia. Nicio țară, oricât de bogată ar fi, nu-și permite să-și cumpere un supercomputer, atât de puternic cum e cel din Anglia. Toate țările au o contribuție anuală. Cei din Anglia au dezvoltat cel mai puternic computer, cred că e de categoria celor de la NASA. Dă informația pe 6 luni despre evoluția vremii. Dar informația aceasta nu e prognoză. Pe termen scurt, prognoza se face pe 3 zile, maxim pe 7 zile, ca tendință, utilizând un model atmosferic și măsurătorile existente. Pe termen lung, se fac scenarii pe baze statistice și pe modele atmosferice, pe care nu le poți rula pe timp infinit pentru că nu-ți permite capacitatea calculatorului. Și atunci ce pot ei să facă pentru fiecare țară din Europa? Fac următorul lucru: luna noiembrie, decembrie, ianuarie și cu perspective ale vremii pe încă trei luni. Și spun așa: în România avem temperaturile aproape de normele climatologice pentru fiecare lună, precipitațiile în zona de vest, mai mult decât norma, în zona de sud, mai puțin decât norma.
Șeful ANM a adăugat că pentru lunile iulie și august 2015, fermierii ar fi trebuit să fie pregătiți pentru o secetă cumplită. Toată lumea știa încă din martie că va fi secetă pentru că ne arăta că vor fi cantități mult mai mici de precipitații decât norma climatologică.