Comisia Europeană a împărțit 420 de milioane de euro la cele 28 de state membre UE. Sumele nu sunt uniforme, iar României îi revin 11,1 milioane de euro. Ce vom face cu banii?
Majoritatea merg către piața laptelui, dar va fi o parte și pentru piața cărnii de porc, banii se vor acorda (fermierilor n.r.) după o anumită schemă de ajutor. Există flexibilitate maximă din partea Comisiei Europene, aceasta este și formularea finală. Adică, este ceea ce am solicitat și noi, să avem libertatea de a decide cum vom atribui acești bani, spune Daniel Constantin, ministrul agriculturii.
Comisia Europeană a ținut seama de patru criterii când a făcut împărțirea banilor.
Alocarea cotelor de lapte, cum a avut fiecare stat membru, ce cote a avut până acum. Al doilea criteriu are la bază scăderea prețului la lapte. Unde a fost o scădere mai mare a prețului, o alocare mai mare, unde a fost mai mică și alocarea a fost mai mică. Al treilea criteriu se referă la modalitatea în care au fost afectați, direct sau indirect, cât au fost de afectați membrii UE în raport cu Federația Rusă, vorbim despre embargo. Al patrulea criteriu, solicitat de România, a fost seceta. România a primit 11,1 milioane de euro pe care le vom distribui în funcție de criteriile pe care le vom stabili astăzi (miercuri, 16 septembrie n.r.) cu fermierii, adaugă ministrul Constantin.