Adama
AGRICOVER

Cum se depune cererea unică de plată în 2016? Vezi ce se schimbă la identificarea parcelelor!

Publicat: 02 ianuarie 2016 - 10:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2015 a însemnat un an de tranziție în reforma Politicii Agricole Comune. Un an greu și complicat! O singură cerere de plată,  atât pentru subvențiile din vegetal, cât și pentru cele din zootehnie, amânarea cu o lună a termenului de depunere a cererii unice, concepte necunoscute pentru fermierii români și-n general multă bătaie de cap. Ce se va întâmpla anul acesta și ce intervine nou?

Termenul de depunere a cererii unice de plată ar reveni la normal, susține Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Așadar, fermierii români ar urma să completeze această cerere în intervalul care le era cunoscut, de la 1 martie și până pe 15 mai, cu posibilitatea prelungirii termenului, dar cu sancțiuni de întârziere de 1% pentru fiecare zi calendaristică.

Ce trebuie să conțină formularul cererii unice de plată?  Cererea unică sau cererea de plată conține toate informațiile necesare pentru a se stabili eligibilitatea în vederea acordării sprijinului:

- identitatea beneficiarului;
- detalii privind schemele de plăți directe sau măsurile de dezvoltare rurală;
- identificarea drepturilor la plată, în conformitate cu sistemul de identificare și înregistrare prevăzut la articolul 7 din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 în scopul schemei de plată de bază;
- elementele care permit identificarea fără echivoc a tuturor parcelelor agricole ale exploatației, suprafața acestora exprimată în hectare cu până la două zecimale, localizarea acestora și, după caz, specificații suplimentare privind utilizarea parcelelor agricole;
- dacă este cazul, elementele care permit identificarea fără echivoc a terenurilor neagricole pentru care se solicită sprijin în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală;
- eventualele documente justificative necesare pentru stabilirea eligibilității pentru schema sau măsura în cauză;
- o declarație a beneficiarului potrivit căreia acesta a luat la cunoștință condițiile aferente schemelor de plăți directe sau măsurilor de dezvoltare rurală;
- dacă este cazul, o indicație din partea beneficiarului potrivit căreia acesta este vizat de lista întreprinderilor sau a activităților neagricole.

pac-italia_b

Foarte important! După data finală de depunere a cererii unice sau a cererii de plată, se pot adăuga sau modifica parcele agricole individuale sau drepturi de plată individuale în cererea unică sau în cererea de plată, cu condiția să fie respectate cerințele aferente schemelor de plăți directe sau măsurilor de dezvoltare rurală în cauză.

În aceleași condiții, pot fi efectuate modificări referitoare la utilizare sau la schema de plăți directe sau la măsura de dezvoltare rurală în ceea ce privește parcelele agricole individuale sau drepturile la plată deja declarate în cererea unică.

Dacă modificările au incidență asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte pot fi modificate în consecință.

Modificările trebuie notificate Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în scris până la data de 31 mai a anului în cauză.

O cerere de ajutor, o cerere de sprijin, o cerere de plată sau o altă declarație poate fi retrasă în totalitate sau parțial în orice moment, în scris. APIA înregistrează respectiva retragere.

Cererile de ajutor, cererile de sprijin sau cererile de plată și oricare dintre documentele justificative furnizate de beneficiar pot fi corectate și ajustate în orice moment după depunerea lor în cazul unor erori evidente recunoscute de autoritatea competentă pe baza unei evaluări de ansamblu a cazului respectiv și cu condiția ca beneficiarul să fi acționat cu bună credință.

Schimbări în 2016!

Ce ar trebui să pună APIA la dispoziția fermierilor pentru identificarea parcelelor agricole? În scopul identificării tuturor parcelelor agricole din cadrul exploatației și a terenurilor neagricole, în cazul în care fermierul solicită subvenții și pentru acestea, APIA pune la dispoziția beneficiarului formularul prestabilit și documentele grafice corespunzătoare, prin intermediul unei interfețe bazate pe GIS, care permite prelucrarea datelor spațiale și alfanumerice privind suprafețele declarate.

Din anul de cerere 2016, această prevedere se aplică unui număr de beneficiari corespunzător celui necesar pentru a acoperi cel puțin 25 % din suprafața totală stabilită pentru schema de plată de bază sau pentru schema de plată unică pe suprafață din anul anterior.

Din anul de cerere 2017, se aplică unui număr de beneficiari corespunzător celui necesar pentru a acoperi cel puțin 75 % din suprafața totală stabilită pentru schema de plată de bază sau pentru schema de plată unică pe suprafață din anul anterior.

Din anul de cerere 2018, va fi aplicată tuturor beneficiarilor. Dacă beneficiarul nu poate depune cererea de plată utilizând formularul de cerere de ajutor cu informații geospațiale, APIA ar trebui să pună la dispoziția beneficiarului asistența tehnică necesară sau formularele prestabilite și documentele grafice corespunzătoare pe suport de hârtie. În acest caz, APIA transcrie informațiile primite de la beneficiar în formularul de cerere de ajutor cu informații geospațiale.

În formularele prestabilite puse la dispoziția beneficiarului se specifică suprafața maximă eligibilă per parcelă de referință și suprafața stabilită în anul anterior per parcelă agricolă în scopul schemei de plată de bază, al schemei de plată unică pe suprafață sau al măsurii de dezvoltare rurală pe suprafață.

Beneficiarul identifică și declară fără echivoc suprafața fiecărei parcele agricole și, dacă este cazul, tipul, dimensiunea și localizarea zonelor de interes ecologic. În ceea ce privește plata pentru ecologizare, beneficiarul specifică, de asemenea, utilizarea parcelelor agricole declarate.

Potrivit APIA, anul trecut au fost depuse la nivel național , fără penalități de întârziere, 929.255 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 9,35 milioane hectare și  55.225 cereri, prin care a fost solicitat  sprijin financiar exclusiv pentru sectorul zootehnic.

(Surse: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Regulament (UE) 809/ 17 iulie 2014, Regulamentul (UE) 1306/ 17 decembrie 2013)

Vizualizat: 9977 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Grăbiți-vă să depuneți cererea! Câte cereri unice de plată s-au depus și pentru ce suprafață?

Grăbiți-vă să depuneți cererea! Câte cereri unice de plată s-au depus și pentru ce suprafață?

Sunt ultimele zile din campania de depunere a cererii unice de plată. După data de 10 iulie, fermierii nu mai pot solicita subvenții de la APIA. Iată care sunt cele mai recente date despre campanie comunicate de APIA:

Ultima săptămână! Fermieri, mai aveți la dispoziție doar 5 zile  în care puteți depune cererea unică!

Ultima săptămână! Fermieri, mai aveți la dispoziție doar 5 zile în care puteți depune cererea unică!

10 iulie este ultima zi de depunere a cererii unice de plată! Dincolo de această dată, fermierii nu mai pot completa cererea unică nici măcar cu penalizări. APIA a comunicat pe 9 aprilie 2015 că a demarat campania de primire a cererilor unice. Termenul limită de primire a cererilor, fără penalități, a fost ziua de 15 iunie, până la ora 24.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

Subvenția APIA zootehnie și vegetal pe care o cereți în decembrie! Pregătiți actele!

24 noiembrie 2024 - 09:40

Fermierii, crescătorii de animale beneficiază de ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură. Această subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este diferența dintre acciza standard și acciza redusă aplicată la motorina folosită în agricultură.

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

Ca să nu scadă subvenția pe hectar, Guvernul a aprobat astăzi un buget mai mare!

21 noiembrie 2024 - 15:11

În ședința Guvernului din 21 noiembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea art. 8 și 13 din HG nr. 150/2024 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

Veste grozavă pentru crescătorii de animale! Se schimbă legea pășunilor!

21 noiembrie 2024 - 14:37

Crescătorii de animale din România au mereu probleme cu pășunea închiriată de la primării. Se întâmplă adesea ca aceste suprafețe să ajungă la cei care nu dețin animale și nu pot asigura încărcătura minimă de 0,3 UVM/hectar. Legea se schimbă, anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Florin Barbu, la întâlnirea pe care a avut-o miercuri, 20 noiembrie 2024, cu crescătorii de ovine.

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

Ce sumă luați de la APIA pentru un hectar cu lucernă!

21 noiembrie 2024 - 07:07

Fermierii, crescătorii de animale care au cultivat lucernă primesc anul viitor, în contul acestui an, pe lângă plățile directe primite anul acesta, și sprijinul cuplat pentru lucernă.

Tânără fermieră, ajutor de 50.000 euro!

Tânără fermieră, ajutor de 50.000 euro!

20 noiembrie 2024 - 18:59

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) o dă exemplu pe tânăra fermieră Nela Nicoleta Caloian care a investit bine ajutorul de 50.000 de euro încasat din fonduri europene.

Fermierii ruși renunță la grâu!

Fermierii ruși renunță la grâu!

20 noiembrie 2024 - 16:01

Fermierii din Rusia spun că vor cultiva mai puţin grâu după pierderile semnificative din acest an, trecând la recolte mai profitabile, precum mazăre, linte sau floarea soarelui. Decizia fermierilor ruși are implicaţii directe asupra preţurilor la grâu pe plan mondial, în condiţiile în care Rusia este cel mai mare exportator global. De asemenea, decizia afectează rata inflaţiei în ţările care importă masiv grâu, precum Egiptul.

Conducerea Fabricii de zahăr Luduș, acuzată de unii fermieri că le dă sume mai mici pe tona de sfeclă!

Conducerea Fabricii de zahăr Luduș, acuzată de unii fermieri că le dă sume mai mici pe tona de sfeclă!

20 noiembrie 2024 - 15:43

Printre fermierii care aduc acuzații Fabricii de zahăr Luduș este și producătorul de sfeclă Emil Turdeanu din Cluj. Acesta susține că, pe fondul producțiilor mai slabe de anul acesta, patronatul a propus să plătească fermierilor cu 3 euro mai puțin pe tonă, iar unii acceptă, pentru a primi banii mai repede, scrie G4Food.

Ajutor național tranzitoriu cu termen plată în decembrie!

Ajutor național tranzitoriu cu termen plată în decembrie!

20 noiembrie 2024 - 06:33

Fermierii care au solicitat anul acesta ajutorul național tranzitoriu pentru cultura de hamei au termen până la 1 decembrie 2024 să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) actul care demonstrează că au recoltat suprafața agricolă cultivată cu această cultură.

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

Fermierii au blocat autostrăzile cu sute de tractoare!

19 noiembrie 2024 - 23:55

Furia fermierilor francezi împotriva acordului comercial UE-Mercosur a atins cote maxime în ultimele două zile!

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La plimbare cu soţia

La plimbare cu soţia
Când ies la plimbare în oraş cu soţia mea, mereu o ţin de mână... Detalii