Chiar dacă în ultimii ani acciza s-a mărit cu 50%, industria berii din România supravieţuieşte. În acelaşi timp, este sectorul care importă cel mai puţin dintre toate sectoarele din agricultură.
„Industria berii din România supravieţuieşte chiar dacă în ultimii ani, din păcate, a avut o creştere a accizei. Din anul 2008 şi până în prezent acciza a crescut cu 50%. Ştiu că este o problemă sensibilă pentru dumneavoastră şi am promis că încercăm în măsura în care există deschidere la Ministerul de Finanţe să vedem ce putem face pentru acest sector pentru că vânzările nu stau atât de bine, poate şi pentru că puterea de cumpărare nu este atât de mare cât ne-am fi dorit cu toţii sau pentru că e un sector în care dincolo de producţia internă avem şi ceva importuri. Aş spune că toate gusturile se găsesc în piaţă, deşi şi aici este un lucru bun pentru că este sectorul care importă cel mai puţin din toate sectoarele din agricultură şi din industria alimentară românească”, a declarat recent ministrul agriculturii Daniel Constantin.
Cu toate că în perioada 2008-2012 industria berii a înregistrat un declin uşor, ministrul susţine că în acest sector evaziunea fiscală este zero. „A fost o perioadă de uşor declin, în perioada 2008-2012, pe urmă şi-a revenit şi acum avem probleme din punct de vedere al vânzării. Trebuie să îmbunătăţim activitatea acestei industrii deoarece pentru buget, în general, este o industrie care trebuie apreciată şi sprijinită. Este industria în care evaziunea fiscală este zero, industria în care s-au creat în mod direct sau indirect 70.000 de locuri de muncă, este industria care foloseşte ceea ce ne dorim să auzim în agricultură: să procesăm produsele agroalimentare de bază să nu mai exportăm materie primă foarte multă. Faptul că folosim deja 70% materie prima românească ne bucură foarte mult”, a explicat ministrul.
Constantin Bratu, directorul general al Asociaţiei Berarii României, a lansat oficial invitaţia ministrului Agriculturii de a semna petiţia online "Salvează berea", care vizează reducerea accizei la bere, şeful MADR afirmând că o să analizeze acest aspect, mai ales că "60% din tot ceea ce înseamnă acciză în acest domeniu este încasat din industria berii".
Un studiu efectuat de compania de cercetare și consultanță Regioplan privind contribuția sectorului berii la economia României în 2013, având la bază o metodologie dezvoltată împreună cu EY, a confirmat faptul că presiunea fiscală pe piața berii instalată la începutul anului trecut, odată cu creșterea cu 16% în lei a nivelului accizei, a reprezentat factorul determinant pentru contracția cu 10% a pieței berii.
Astfel, potrivit unui comunicat al Asociaţiei, deși veniturile la bugetul statului provenite din acciza plătită de sectorul berii au crescut cu 9% la nivelul anului 2013, contracția de 10% a pieței a indus o scădere a veniturilor colectate din TVA și alte taxe, atât la nivelul sectorului berii, cât și la nivelul industriilor conexe. Astfel, în 2013, contribuțiile la bugetul de stat generate de sectorul berii direct și indirect, prin industriile conexe, au scăzut cu 4%, echivalând cu 30 milioane euro. În total, nivelul contribuției cumulate la bugetul de stat generată direct și indirect de sectorul berii, a scăzut de la 728 milioane euro în 2012 la 697 milioane euro în 2013.
„Studiul nu face decât să reconfirme ceea ce am comunicat în repetate rânduri. Deși în viziunea Guvernului creșterea accizei reprezintă o măsură de stimulare a veniturilor la bugetul de stat, ea are un efect de bumerang: creșterea veniturilor la bugetul de stat din acciză este absolut anihilată de scăderea mult mai mare a veniturilor colectate prin intermediul altor taxe și a TVA-ului. Nu putem decât să sperăm că autoritățile vor înțelege, fie și în al 12-lea ceas, că factorii care pot asigura un nivel ridicat al veniturilor bugetare provenite din taxele plătite de sectorul beri, sunt revenirea la nivelul minim european de acciză și aplicarea unui tratament fiscal echitabil pe piața băuturilor fermentate”, a declarat Constantin Bratu.