Utilizatorii de fânețe sau pășuni care nu dețin în proprietate animale pot să încaseze subvenția pe suprafață dacă demonstrează că au cosit măcar o dată pe an fânul și că l-au vândut. În cazul în care păstrează fânul pentru o anumită perioadă de timp, mai pot acești fermieri să beneficieze de subvenția pe suprafață?
Există posibilitatea ca utilizatori de fânețe și pășuni care nu sunt proprietari de animale să încaseze subvenția pe suprafață și dacă nu au vândut fânul. Agricultorul scrie o declarație pe propria răspundere în care indică unde este depozitat fânul pe care urmează să-l vândă la o dată care-i este convenabilă din punct de vedere al prețului. Declarația este depusă la dosarul APIA, iar Agenția poate să verifice cele declarate de utilizatorul de pășune, a declarat, pentru Radio Mureș, Ovidiu Săvâșcă, șeful ApiA Mureș.
La sfârșitul lunii mai 2015 a fost modificată Ordonanța de Urgență 34/2013 pentru a da șansa și fermierilor care folosesc pășuni sau fânețe și nu au animale să încaseze subvenția pe suprafață. Iată ce spune actul normativ!
Persoana fizică sau persoană juridică de drept privat, care are la dispoziție suprafaţa agricolă, care desfăşoară activităţi agricole specifice categoriei de folosinţă păşuni şi fâneţe şi care o valorifică prin cosire cel puţin o dată pe an ( OUG34/2013).
Agricultorii trebuie să demonstreze vânzarea fânului cu atestatul de producător, fișe de comercializare sau facturi. Există o limită de altitudine, dacă pajiștea este situată la peste 1.800 de metri utilizatorul de pășuni care nu are animale nu mai este eligibil pentru plata subvenției pe suprafață.
Subvenția pe suprafață este compusă din schema de plată unică pe suprafață (SAPS), 77,42 euro/ha, plata pe înverzire, 53,90 euro/ha, plata redistributivă, 5 euro/ha până-n 5 ha și 46,75 euro/ha, pentru următoarele 25 ha până la limita de 30 ha, și ajutorul național tranzitoriu (ANT), aproximativ 14 euro/ha.