Cele peste 60.000 de hectare cultivate cu grâu, rapiţă şi orz de toamnă intră în iarnă fără să ajungă la o dezvoltare normală, în judeţul Buzău.
„După aproape patru luni de secetă, grâul a răsărit neuniform şi este cât firul de păr, acesta nu a înfrăţit cum ar fi fost normal pentru a înfrunta gerul, iar rapiţa nu intră în iarnă decât cu una din cele trei frunze care i-ar fi asigurat trecerea cu bine a anotimpului geros”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău.
Potrivit acestuia, culturile au suferit foarte mult din cauza secetei, agricultorii buzoieni au „întors” peste 1.000 de hectare cultivate cu rapiţă, şi nici grâul nu a atins o talie normală nici măcar pe suprafeţele irigate.
„Agricultorii mizează pe o iarnă blândă, cu ferestre cât mai mari de vreme caldă, ceea ce ar permite o revigorare din mers a tuturor culturile semănate în această toamnă”, a mai spus acesta.
În acest an agricol, agricultorii din judeţul Buzău au obţinut recolte bune. De pe cele 106.000 de hectare cultivate cu porumb pentru consum, s-au cules peste 500.000 de tone, cea mai ridicată producţie din ultimii cinci ani.
La grâu s-a obţinut o producţie medie de 3.500 de kilograme la hectar, la rapiţă, 2.200 de kilograme la hectar, struguri pentru vin, peste 5.000 de kilograme la hectar, şi struguri de masă, peste 7.000 de kilograme la hectar.
Sursa: Agerpres