Culturile agricole ale sătenilor din mai multe comune din Sălaj sunt distruse în mod regulat, de mai mulţi ani, de porcii mistreţi de pe un fond privat de vânătoare.
De această dată, o delegaţie formată din mai mulţi locuitori a semnat şi a depus joi, 15 mai a.c., un memoriu la Instituţia Prefectului prin care solicită sprijin în rezolvarea situaţiei. În caz contrar, agricultorii ameninţă cu blocarea arterelor rutiere şi CFR din comună sau cu alte acţiuni de protest. „Solicităm Instituţiei Prefectului Sălaj sprijinul legal pentru rezolvarea unei probleme deosebit de grave, cu care se confruntă producătorii agricoli din comună: distrugerea, în mod repetat, a culturilor agricole, de către porcii mistreţi. Cu aceeaşi problemă se confruntă şi producătorii din satele comunelor învecinate comunei Ip, adică Halmăşd, Marca Nuşfală şi Camăr”, se arată în memoriul depus de 19 locuitori ai comunei Ip, semnat de primarul Markus Laszlo.
Agricultorii din Ip susţin că mistreţii le distrug culturile imediat după înfiinţarea lor, turme de 30-40 de animale scurmând în pământul proaspăt însămânţat pentru a mânca boabele de porumb semănate. Şi păşunile sunt distruse de mistreţii care caută rădăcini sau apă. Aceştia mai reclamă distrugerea culturilor încă din momentul formării boabelor, cele mai mari pagube fiind înregistrate la porumb, floare-soarelui şi ovăz.
Nici Legea nu îi ajută
Potrivit acestora, problema persistă de 4-5 ani, de când administrarea fondului de vânătoare din zonă a fost preluată de o asociaţie de vânătoare privată şi că, deşi au fost comisii de la instituţiile abilitate ale statului care să constate pagubele până în prezent nimeni nu i-a despăgubit pentru acestea.
Agricultorii reclamă şi legislaţia în domeniu, care prevede ca deţinătorii de terenuri agricole să asigure paza culturilor împotriva animalelor sălbatice şi să împrejmuiască aceste culturi, arătând că acest lucru este practic imposibil.
Agricultorii ameninţă cu mitinguri de protest
Proprietarii de terenuri agricole distruse de mistreţi spun că vor utiliza şi alte căi de protest, precum pichetarea instituţiilor responsabile, manifestaţii şi mitinguri de protest, inclusiv blocarea arterelor rutiere şi CFR din comună.
Directorul Direcţiei agricole Sălaj, Valentin Duca, a precizat, pentru Agerpres, că un reprezentant al instituţiei a fost miercuri la Ip, ca membru al unei comisii de evaluare a pagubelor, acesta constatând pagubele reclamate. Mai mult, Duca afirmă că există agricultori care au fost obligaţi să cultive de trei sau patru ori aceeaşi suprafaţă de teren, din cauza distrugerilor produse de mistreţi. sursa: Agerpres