Adama
AGRICOVER

Culturile agricole de toamnă se înfiinţează... în ianuarie

Publicat: 04 ianuarie 2012 - 19:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Culturile de grâu şi rapiţă semănate în toamna anului trecut fie nu au răsărit deloc, fie au răsărit neuniform. Astfel, cu toate că suntem în luna ianuarie a anului 2012, vremea bună determină agricultorii să-şi lucreze terenurile şi să înfiinţeze culturi.

Precipitaţiile căzute recent şi temperaturile ridicate peste nivelul mediu al acestei perioade au scos fermierii pe parcele.

Fermierii buzoieni au mai arat încă 25.000 de ha
În judeţul Buzău, agricultorii au reluat lucrările de înfiinţare a culturilor demarate în toamna lui 2011 şi sistate din cauza secetei.
„Nu putem vorbi de seceta propriu-zisă, să nu ne alarmăm deocamdată, datorită revenelii din sol s-a reluat procesul de vegetaţie, iar acolo unde culturile nu au ieşit, continuă procesul de răsărire”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Cosmin Florea.

Potrivit acestuia, ploile din ultima perioadă, deşi slabe cantitativ, precum şi temperaturile pozitive au permis prelungirea campaniei de lucrări agricole chiar şi în ianuarie, ceea ce a dus la creşterea suprafeţelor de teren arate de la 90.000 la 115.000 de hectare.

Agricultorii din Hunedoara au reluat însămânţările
Fermierii din judeţul Hunedoara au reluat lucrările întrerupte în toamnă din cauza secetei, după ce în ultima perioadă au căzut ceva precipitaţii, chiar dacă acestea au fost slabe şi cantitatea de apă în sol în loturile agricole este mai mică de zece ori faţă de valorile normale.

„Rezerva de apă în sol este de aproximativ 0,3 litri pe metru pătrat, în condiţiile în care media multianuală pentru această perioadă este de 31 de litri pe metru pătrat. Ultimele ploi au adus un plus de umiditate în sol până la o adâncime de 10-15 centimetri şi am recomandat agricultorilor să continue arăturile ce nu au putut fi efectuate în toamnă din cauza pământului foarte tare”, a declarat, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, Ioan Ştefan, citat de Agerpres.

Potrivit lui Ioan Ştefan, unii fermieri au profitat de ploile care au căzut în lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut, dar şi de temperaturile ridicate, procedând chiar la însămânţări cu grâu pe aproape 1.000 de hectare.

Deocamdată, specialiştii nu se pot pronunţa asupra pagubelor pe care le poate aduce seceta, o primă evaluare a efectelor în culturile de cereale fiind posibilă după jumătatea lunii martie.

Vizualizat: 2741 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Dragoş Frumosu anticipează o criză a grâului de panificaţie

Dragoş Frumosu anticipează o criză a grâului de panificaţie

Lipsa precipitaţiilor din toamnă ameninţă recolta de grâu a României şi ar putea declanşa o criză în sectorul panificaţiei, e de părere Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară.

Tabără: Anul 2012 va fi un an normal pentru producţia agricolă a României

Tabără: Anul 2012 va fi un an normal pentru producţia agricolă a României

Seceta din toamna anului trecut şi deficitul de apă din sol ar putea afecta suprafeţe întinse de culturi din toată ţara. Cu toate acestea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără consideră că există posibilităţi de recuperare şi că anul 2012 va fi un an agricol normal.

Timiş: Vremea bună din ultima perioadă creează premisele unor producţii agricole bune şi în 2012

Timiş: Vremea bună din ultima perioadă creează premisele unor producţii agricole bune şi în 2012

Cu toate că în toamna anului 2011, seceta a pus stăpânire pe majoritatea zonelor agricole din ţară, în judeţul Timiş, culturile şi-au revenit în ultima perioadă, iar acum agricultorii speră ca şi în anul 2012 recoltele să fie la fel de bogate ca şi în 2011.

România exportă porumb în Africa de Sud

România exportă porumb în Africa de Sud

România a trimis două cargouri cu porumb spre a fi descărcate în provincia Western Cape din Africa de Sud, a anunţat firma Grain SA.

Teleorman: Zăpada ar putea proteja culturile agricole însămânţate în toamna lui 2011

Teleorman: Zăpada ar putea proteja culturile agricole însămânţate în toamna lui 2011

Culturile agricole însămânţate în toamnă în Câmpia Teleormanului, în mai multe etape, au nevoie de zăpadă pentru a fi protejate în cazul apariţiei temperaturilor scăzute specifice iernii, susţin specialiştii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii