Culturile de grâu şi rapiţă semănate în toamna anului trecut fie nu au răsărit deloc, fie au răsărit neuniform. Astfel, cu toate că suntem în luna ianuarie a anului 2012, vremea bună determină agricultorii să-şi lucreze terenurile şi să înfiinţeze culturi.
Precipitaţiile căzute recent şi temperaturile ridicate peste nivelul mediu al acestei perioade au scos fermierii pe parcele.
Fermierii buzoieni au mai arat încă 25.000 de ha
În judeţul Buzău, agricultorii au reluat lucrările de înfiinţare a culturilor demarate în toamna lui 2011 şi sistate din cauza secetei.
„Nu putem vorbi de seceta propriu-zisă, să nu ne alarmăm deocamdată, datorită revenelii din sol s-a reluat procesul de vegetaţie, iar acolo unde culturile nu au ieşit, continuă procesul de răsărire”, a declarat, pentru Agerpres, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Buzău, Cosmin Florea.
Potrivit acestuia, ploile din ultima perioadă, deşi slabe cantitativ, precum şi temperaturile pozitive au permis prelungirea campaniei de lucrări agricole chiar şi în ianuarie, ceea ce a dus la creşterea suprafeţelor de teren arate de la 90.000 la 115.000 de hectare.
Agricultorii din Hunedoara au reluat însămânţările
Fermierii din judeţul Hunedoara au reluat lucrările întrerupte în toamnă din cauza secetei, după ce în ultima perioadă au căzut ceva precipitaţii, chiar dacă acestea au fost slabe şi cantitatea de apă în sol în loturile agricole este mai mică de zece ori faţă de valorile normale.
„Rezerva de apă în sol este de aproximativ 0,3 litri pe metru pătrat, în condiţiile în care media multianuală pentru această perioadă este de 31 de litri pe metru pătrat. Ultimele ploi au adus un plus de umiditate în sol până la o adâncime de 10-15 centimetri şi am recomandat agricultorilor să continue arăturile ce nu au putut fi efectuate în toamnă din cauza pământului foarte tare”, a declarat, şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, Ioan Ştefan, citat de Agerpres.
Potrivit lui Ioan Ştefan, unii fermieri au profitat de ploile care au căzut în lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut, dar şi de temperaturile ridicate, procedând chiar la însămânţări cu grâu pe aproape 1.000 de hectare.
Deocamdată, specialiştii nu se pot pronunţa asupra pagubelor pe care le poate aduce seceta, o primă evaluare a efectelor în culturile de cereale fiind posibilă după jumătatea lunii martie.