Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) le va plăti utilizatorilor de pajiști subvenția pentru 2,3 milioane ha de pajiști. Amenajamentele pastorale ar putea fi amânate până-n 2018.
Termenul limită pentru amenajamentele pastorale era februarie 2016, dar în Comisia de agricultură din Camera Deputaților s-a propus o amânare pentru a găsi un buget și pentru a nu pune presiune pe crescătorii de animale.
Noi am discutat două lucruri pentru amenajamentele pastorale. Atât pentru public, cât și pentru privat să putem pune la dispoziție un buget, astfel încât amenajamentele pastorale să nu cadă numai în spinarea proprietarului de teren, a crescătorului de animale. Să găsim niște soluții de deblocare. Motiv pentru care, noi am cerut ieri (marți, 27 octombrie n.r.) în Parlament să prelungim termenul până-n 2018, să putem să alocăm bugete comunelor astfel încât să nu pună presiune prea mare pe crescătorii de animale. Și am mai făcut un lucru în această lege. Am scos acea participare a primăriilor la contractele cu pajiștile și am dus fix către producător. Asociațiile fermierilor au un an de grație să se transforme în cooperative. Pentru cele 2,3 milioane de hectare, pentru care s-au depus solicitări la APIA, utilizatorii de pajiști vor primi banii până-n 2018, cu sau fără amenajamente, spune Daniel Botănoiu.
Secretarul de stat din MADR este convins că amenajamentele pastorale au utilitate, mai ales pentru crescătorii de animale care ar trebui să știe ce nitrați, ce aciditate există în sol, cum e covorul vegetal, etc.
Până la 1 octombrie 2015, doar 66 de primării din aproape 3.150 de comune din toată ţara aveau aprobate proiecte de amenajamente pastorale.