Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale şi Altor Abuzuri ale Statului (APAF) acuză primarii şi Consiliile Locale din majoritatea comunelor din România că încasează necuvenit fondurile europene alocate pentru întreţinerea păşunilor şi islazurilor, deşi principalii beneficiari ar trebui să fie crescătorii de animale.
„Aleşii locali, de toate culorile politice au văzut o sursă de îmbogăţire prin declararea păşunilor şi islazurilor la APIA pentru a beneficia de subvenţie, fără să ţină cont de reglementările europene care subliniază că fermierul sau asociaţiile crescătorilor ar trebui să depună cererea şi să încaseze subvenţia, care poate fi între 100 şi 395 euro/ha”, a declarat, preşedintele APAF Garbis Vincentiu Kehaiyan.
Acesta a precizat că din 2009 au apărut foarte multe asociaţii de crescători de animale fantomă conduse de rude ale primarilor sau ale consilierilor locali care au declarat terenurile la APIA şi au încasat subvenţia şi că sute de persoane din toată ţara acuză abuzurile pe care le fac primarii modificând caietele de sarcini pentru ca ei să nu poată participa la licitaţii.
„Toţi se plâng că nu se face reclamă pentru licitaţiile care nu sunt trecute pe SEAP pentru că păşunile sunt proprietate privată a statului. De asemenea, atunci când doresc să participe caietele sunt făcute cu dedicaţie astfel încât doar primăria poate depune declaraţia de eligibilitate, susţinând că nimeni nu a câştigat licitaţia”, a explicat Garbis Vincentiu Kehaiyan.
Preşedintele APAF solicită instituţiilor statului să nu mai permită Consiliilor Locale să depună cereri pentru subvenţii în cazul păşunilor deoarece măsura ce trebuia practic să ajute crescătorii de animale s-a întors împotriva lor, pentru că a fost înţeleasă prost de autorităţile locale. „De multe ori crescătorii sunt nevoiţi să meargă la păşunat cu oile zeci de kilometri pentru că nu au acces la păşunea din comuna lor”, a mai adăugat şeful APAF, subliniind că singura instituţie a statului care încearcă să reglementeze situaţia este DNA, zeci de primari fiind cercetaţi din acesta cauză.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a confirmat pentru Agerpres, că există numeroase astfel de situaţii în care autorităţile locale încalcă legea. „Sunt dispus să trimit Corpul de Control al ministerului în orice locaţie unde crescătorii semnalează nereguli. Există un ordin al ministrului legat de întreţinerea păşunilor şi islazurilor, care trebuie respectat, iar primarii sau consilierii locali care fac abuzuri riscă să fie condamnaţi penal”, a declarat Valeriu Tabără. Sursa Agerpres.