Una dintre cele mai atractive economii emergente, Brazilia, ar putea depăşi în acest an Statele Unite în ceea ce priveşte exporturile de carne de pui.
Conform unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Brazilia este numărul doi în lume la producţia de carne, profitând de stagnarea Argentinei, iar când vine vorba de exporturi şi-a câştigat deja reputaţia de lider, cu 1,5 milioane tone tranzacţionate anual.
FAO anticipează în 2011 o creştere a exporturilor braziliene în acest sector, chiar dacă vor exista pierderi importante în urma deciziei Rusiei de a reduce drastic importurile de carne de vită provenită din această ţară.
Pentru acest an este prognozată o scădere a exporturilor americane de carne de pui, ceea ce va ajuta Brazilia să devină numărul unu în lume, cu peste 4 milioane de tone, echivalentul a unei treimi din piaţa mondială.
Pe de altă parte, în raportul respectiv se precizează faptul că Brazilia are nevoie urgentă de un impuls de infrastructură pentru a continua extinderea capacităţii sale de export. O altă problemă care va trebui rezolvată este legată de costurile prea mari în ceea ce priveşte susţinerea piaţei interne. În plus, capacitatea de stocare nu corespunde celor mai înalte standarde. Spre exemplu, recolta de zahăr în 2011 este estimată la 39 milioane tone, în creştere cu 4,6% faţă de anul trecut, dar exporturile sunt de aşteptat să scadă cu 1,5% tocmai din cauza problemelor de stocare.
În ceea ce priveşte producţia de soia, autorităţile braziliene mizează în acest an pe o cantitate de 76,9 milioane tone, după ce acum doi ani era de doar 61 milioane tone. În schimb, recolta de soia din SUA este evaluată la 100 milioane tone, urmând ca la nivel mondial să se atingă anul acesta un record de 464 milioane tone.
Recolta de porumb a Braziliei este estimată pentru 2011 la 60 milioane tone, dintre care 12 milion tone vor fi destinate exclusiv exportului.