Potrivit estimărilor Departamentului American al Agriculturii, consumul mondial de soia va ajunge anul acesta la 255,8 milioane de tone, o creştere de 7,5 procente faţă de sezonul trecut.
Brazilia şi Argentina, al doilea şi, respectiv, al treilea mare exportator de seminţe oleaginoase din lume, după Statele Unite, şi-au îmbunătăţit perspectivele în ceea ce priveşte recolta de soia din acest sezon. Astfel, în Brazilia este preconizată o producţie de 73 milioane tone metrice de soia, cu 4,3 milioane tone mai mult decât în 2010, iar Argentina ar urma să obţină 49,5 milioane tone, cu 1% peste estimările anterioare.
Cu toate acestea, vânzările de soia înregistrate în primul trimestru din 2011 au fost sub aşteptări în Argentina. Doar 2% din totalul producţiei a deservit pieţele externe în luna martie, faţă de 4% cât era înregistrat în urmă cu un an, şi alte 5% au fost tranzacţionate în luna aprilie, comparativ cu 10% în 2010. Pentru luna mai, au fost autorizate la export 2 milioane de tone, cu 620 mii tone mai puţin decât în urmă cu un an.
Argentina a vândut doar un sfert din recolta de soia din acest an, cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Cultivatorii de soia îşi pun speranţe într-o eventuală creştere a preţurilor, determinată de întârzierile la însămânţat din America de Nord.
Un cuvând important de spus pe această piaţă o vor avea Rusia, Ucraina şi Kazahstan, care şi-au extins suprafeţele cultivate cu oleaginoase. În total, pentru aceste ţări se estimează o producţie de 3,54 milioane tone, în creştere cu 14% faţă de 2010. Ucraina se pare că va înregistra o recoltă record de 1,9 milioane tone, dintre care 1,1 milioane ar putea fi destinate exporturilor.