UN MILION DE COZONACI LA EXPORT. Producție record de cozonaci anul acesta de Crăciun! 9 milioane de cozonaci și 1,5 miliarde de lei în buzunarele producătorilor români! Un milion de cozonaci ar urma să fie exportat în țări din Europa, dar și în Statele Unite ale Americii (SUA), Canada și Noua Zeelandă.
Estimăm că vom avea o producţie de 9 milioane de cozonaci în această perioadă, ceea ce este un lucru îmbucurător pentru populaţie pentru că înseamnă că are încredere în aceste produse şi ajutăm gospodinele să nu mai prepare în casă cozonaci. Este un record în mod sigur pentru că ne-a ajutat mult şi exportul, dar şi creşterea pe plan intern a vânzărilor. Cred că o să o depăşim milionul de cozonaci la export în perioada Sărbătorilor de Crăciun, a declarat Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase - ROMPAN.
Cozonacul tradițional românesc este exportat în țări ca Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, unde sunt comunități de români, dar de anul acesta va ajunge până-n Noua Zeelandă, spun reprezentanții ROMPAN.
Potrivit unei analize KeysFin, pe piaţa românească activează peste 50 de companii producătoare de cozonaci, cele mai multe - 12 - fiind înfiinţate în 1994, însă cele mai vechi şase firme din domeniu apar în statistici încă din 1991.
Aceeași analiză arată că afacerile firmelor producătoare din sector, printre care cele mai cunoscute sunt Vel Pitar şi Boromir, au evoluat susţinut în ultimii ani, de la 1,19 miliarde de lei în 2011 la 1,41 miliarde de lei în 2015, iar perspectivele anului 2016, având în vedere datele financiare parţiale, indică faptul că, în premieră, se va depăşi graniţa de 1,5 miliarde de lei.
Cei mai apreciaţi ar fi cozonacii umpluţi cu nucă şi stafide, dar la mare căutare este şi cel cu ciocolată, cu cremă de lapte şi pricomigdale sau cozonacul cu mac specific zonei Ardealului, spune Aurel Popescu.
Președintele ROMPAN mai spune că sunt peste 70 de reţete tradiţionale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de reţete este în continuare foarte mare.
(Surse: Agerpres, Adevărul)