Puternica organizație a fermierilor din Europa a chemat agricultorii la un protest chiar în ziua de 7 septembrie când la Bruxelles se derulează Consiliul Miniștrilor Agriculturii din UE. Iată ce spun președinții Copa Cogeca!
Demonstrația de la Bruxelles este o reacție la situația dramatică de pe piața laptelui, piața cărnii de porc și a cărnii de vită, a legumelor și fructelor. Copa Cogeca organizează acest protest în ziua în care se întrunește Consiliul Miniștrilor Agriculturii pentru a sublinia că ne confruntăm cu o situație fără precedent și este nevoie de o intervenție. Piața lactatelor, a cărnii de porc, a cărnii de vită, a legumelor și fructelor din Uniunea Europeană trec printr-o perioadă extrem de dificilă după ce au fost lovite, peste noapte, de embargoul cu Rusia. Prețurile sunt mai mici decât costurile de producție în multe țări și veniturile agricole au scăzut, astfel unele ferme s-au văzut nevoite să iasă din afacere. Copa Cogeca salută acțiunile Comisiei Europene de până acum pentru ameliorarea situației, dar nu este suficient. Nicăieri producătorii nu au fost compensați pentru pierderile lor. Producătorii sunt victimele politicii internaționale, politicii UE, a miniștrilor. Copa Cogeca așteaptă la demonstrație 2.000 de fermieri și reprezentanți ai cooperativelor agricole din Europa.
Este punctul de vedere al celor doi președinți, Albert Jan Maat, președintele Copa și Christian Pees, președintele Cogeca.
Cine este Copa Cogeca? Copa reunește 57 de organizații ale fermierilor europeni, iar Cogeca, 31 de organizații ale cooperativelor agricole. Copa Cogeca reprezintă 28 de milioane de fermieri și familiile lor și 38.000 de cooperative din Europa.
Deocamdată, nicio organizație a fermierilor din România nu este membră cu drepturi depline în Copa Cogeca. Federația Pro Agro are statut de membru observator până la plătirea integrală a cotizației anuale cifrată undeva la 450.000 de euro. Când a a fost în România, secretarul general Copa Cogeca, finlandezul Pekka Pesonen a avut o întâlnire între patru ochi cu președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
Pekka Pesonen, secretar general Copa Cogeca și Laurențiu Baciu, președinte LAPAR
S-ar putea ca, până la urmă, să aibă și fermierii români un reprezentant cu drepturi depline în cea mai puternică organizație din Europa. Acum însă sunt slabe șanse ca la protestul din Bruxelles să participe vreo delegație de-a fermierilor români.
Repetiția demonstrației din Bruxelles s-a făcut la Paris. Capitala Franței a fost invadată joi, 3 septembrie, de 1.733 de tractoare. Agricultorii din Hexagon spun că premierul francez Manuel Valls le-a promis ajutoare, un plan de intervenție în agricultură, întins pe o perioadă de 3 ani, cu o alocare anuală de 350 milioane de euro. Până-n prezent, spun fermierii francezi, Guvernul nu le-a oferit decât disperare, umilință și bătaie de joc. Fermierii francezi au la activ 500 de proteste.