Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine şi pe lanţul de producţie va rămâne la 9%, indiferent de discuţiile care vor avea loc în perioada următoare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a declarat recent Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Există un angajament al ministerelor şi în primul rând al premierului de a nu reveni la TVA 24% la pâine, indiferent de discuţiile care vor avea loc în perioada următoare cu FMI. TVA la pâine şi pe lanţul de producţie va rămâne la 9%. Eu sper că vom obţine rezultate bune şi vom putea extinde această măsură absolut necesară. Se fac analize pe lapte, carne şi pe legume şi fructe, acestea sunt principalele domenii vizate”, a spus ministrul Agriculturii.
De asemenea, acesta a precizat că în septembrie vor fi anunţate efectele reducerii TVA la pâine la 9%, după un an de la intrarea în vigoare a acestei măsuri. Reducerea TVA la 9% în panificaţie a condus în primele şase luni de aplicare la scoaterea la suprafaţă a 142.000 de tone de făină şi pâine, care până în septembrie 2013 erau produse la negru, iar evaziunea fiscală a fost diminuată pentru un semestru cu 18% la pâine şi cu 20% la făină, în timp ce populaţia a beneficiat de o reducere de preţ în medie cu 12%, potrivit datelor anunţate de ministrul Agriculturii în luna aprilie a acestui an.
Guvernul analizează posibilitatea reducerii, de la 1 ianuarie 2015, a taxei pe valoare adăugată (TVA) la fructe, legume şi produse bio, a anunţat, pe 29 aprilie, premierul Victor Ponta. sursa: Agerpres