Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat la începutul lunii decembrie 2015 Ghidul de prevenire a neregulilor – crearea condițiilor artificiale în accesarea fondurilor europene PNDR 2014-2020. Documentul ar musti de aberații, spun nemulțumiți consultanții. Dacă ar respecta acest Ghid, fermierilor români le-ar fi cam greu să mai ajungă la bani europeni.
Experții AFIR s-ar lansa în multe presupuneri în acest Ghid, interpretări, subînțelegeri de situații care ar indica prezumția de vinovăție pentru fermierul care accesează fonduri europene.
Iată câteva dintre condițiile artificiale inserate în Ghid și considerate de consultanți aberante!
Ferme construite una în imediata vecinătate a celeilalte, înlesnind astfel colaborarea celor două societăţi solicitante de finanţare nerambursabilă. Cu alte cuvinte, dacă tu, fermier, ai depus un proiect pe o măsură de finanțare din PNDR 2014-2020 și ghinionul te face să fii vecin cu un alt fermier care vrea și el să beneficieze de bani europeni, s-ar putea să fiți refuzați amândoi.
Hala de producţie sau spațiul de desfăşurare a activităţii comune între mai mulţi solicitanţi, societăți sau beneficiari de finanţare nerambursabilă, fără delimitări sau cu delimitări formale, utilităţi comune.
Birouri identice sau unele lângă altele, cu delimitări formale.
Aderarea la o cooperativă sau la o altă formă de asociere nu aduce niciun beneficiu acestuia, fiind făcută formal, cu scopul de a obţine punctaj suplimentar în cadrul criteriilor de selecţie.
O cooperativă agricolă este înfiinţată recent (sau chiar anterior depunerii cererilor de finanţare) – fără însă ca această formă de asociere să deservească în mod real intereselor membrilor, respectiv să desfăşoare activitatea menţionată în statut – doar pentru ca membrii acesteia să beneficieze de punctaj suplimentar sau de o intensitate mai mare a sprijinului financiar, decât ar fi putut beneficia aceștia fără a aparține unei forme asociative.
Cum sunt dovedite oare ultimele două condiții artificiale? Este interesant de aflat cum stabilește funcționarul AFIR care face verificarea că o cooperativă a fost înființată doar cu scopul accesării banilor europeni?
Facilităţi de cazare, restaurant şi servicii de agrement prestate de membrii aceleiaşi familii, de persoane foarte apropiate (care au relații comerciale, relații sociale etc.) sau de către un grup de persoane care desfăşoară o activitate concertată în scopul sporirii veniturilor grupului respectiv, sau facilități implementate în zone învecinate şi care creează potenţialilor clienţi aparenţa unui singur complex (integrat).
Ce s-a întâmplat după publicarea Ghidului pe pagina oficială AFIR? Consultanții au luat foc! Iulia Samoilă, unul dintre consultanții pe fonduri europene, a și adresat o scrisoare deschisă ministrului agriculturii și șefului AFIR. Așa că a venit imediat și răspunsul conducerii Agenției.
Nu putem să nu lansăm în dezbatere acest document extrem de important pentru întregul sistem de implementare a fondurilor pentru dezvoltare rurală. E vorba despre un parteneriat pe care trebuie să ne bazăm tocmai în a aplica prevederile unui astfel de Ghid. Așadar, așteptăm opiniile tuturor celor interesați și vom ține cont de ele. Există experiența Agenției, dar cred că experiența efectivă a celor care au accesat fondurile este la fel de importantă și de la ei așteptăm contribuții esențiale. Vom centraliza tot ceea ce primim și vom transmite spre analiză unui grup de lucru la nivel ministerial. Rezultatul final va fi un îndrumar clar, aplicabil unitar, concis și cu adevarat util pentru a impulsiona absorbția corectă a banilor europeni, a declarat Andras Szakal, directorul general AFIR.
Dezbaterea publică se încheie pe data de 22 ianuarie. Scopul ei declarat: îmbunătățirea și completarea Ghidului.