Dacă s-ar organiza mai bine în privinţa colectării şi stocării, fermierii români ar putea juca un rol mult mai important în privința valorificării producției agricole, consideră comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltarea Rurală, Dacian Cioloș.
Potrivit acestuia, fiind organizaţi, fermierii români ar putea negocia direct şi la preţuri mult mai avantajoase. „Mi se pare o pierdere pentru producătorii agricoli din România pentru că, din punct de vedere al volumului producției pe care o reprezintă, ar putea să joace un rol mult mai important dacă ar fi mai organizați, nu doar din punct de vedere juridic, ci și al capacității de a colecta și de a stoca producția agricolă pentru a negocia direct pe piață comercializarea acestei producții. Creșterea gradului de organizare a infrastructurii de colectare și stocare a producției ar putea duce la o creștere a valorii adăugate a producției de materie primă pentru agricultorii români, adică o parte mai mare din preț să le rămână lor”, a spus Dacian Cioloș.
În context, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin a afirmat că această problemă se regăsește, în special, la fermierii mici, care nu au capacitatea de stocare și nu sunt asociați, ei fiind nevoiți să-și vândă producția încă din campania agricolă de recoltare. „Obiectivul nostru prin PAC și prin PNDR 2014-2020 este de a stimula integrarea producției, dezvoltarea capacităților de producție și astfel fermierii pot să aibă o șansă mai mare atunci când își negociază prețurile. Este un preț când negociezi o cantitate mică și nu ești asociat și un alt preț dacă ai o cantitate mai mare și dacă ești într-o cooperativă sau într-o asociație. Aici este cheia succesului”, a adăugat ministrul Agriculturii, potrivit Agerpres.