După anunțul făcut de ministrul agriculturii despre diferențele la subvenția pe suprafață, diferențe date de plata redistributivă, am primit o avalanșă de întrebări de la fermieri. Ce este plata redistributivă? Cine beneficiază de această plată? Cine ia 5 euro/ha și cine va încasa 46,75 euro/ha? De ce sunt aceste diferențe la plată?
Plata redistributivă se adaugă plății unice pe suprafață (SAPS), iar fermierul primește o dată pe an acești bani. Este o plată decuplată de producție și se acordă pe hectar. Regulile europene impun ca această plată să fie făcută pentru maxim 30 de hectare. De exemplu, dacă un fermier exploatează mai mult de 30 de hectare, va încasa plata redistributivă doar pentru primele 30 de hectare.
Statele membre pot stabili, la nivel național, o alocare graduală în funcție de numărul de hectare, care se aplică în mod identic tuturor fermierilor. (articolul 41 Regulamentul european 1307/2013). Așadar, o alocare graduală. Ce înseamnă această alocare graduală pentru fermierii români? Fermierii care exploatează între 1 și 5 hectare fac parte din prima categorie și primesc 5 euro/ha plată redistributivă.
De la 5 hectare până la 25 de hectare, adică până la limita de 30 de hectare, sunt fermierii din a doua categorie care încasează o plată redistributivă de 46,75 euro/ha. Este cuantumul comunicat de Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) pentru anul 2015.
De ce primesc mai puțin fermierii care exploatează între 1 ha și 5 ha? Pentru că scopul plății redistributive este comasarea terenurilor agricole și nu fărămițarea lor. Dezvoltarea agriculturii românești și nu menținerea unor ferme de subzistență.
E o diferență mare pe care am făcut-o în acest an și eu sper că, dacă nu am avut în anul 2015, să avem în 2016 cât mai mulți fermieri care se asociază, arendează terenul, astfel încât să beneficieze și de o formă de sprijin mai mare, a declarat Daniel Constantin, ministrul agriculturii. Deci, diferența mare la plată este creată pentru impulsionarea fermierilor să treacă în categoria cu 30 de hectare.
Șeful Agriculturii românești a adăugat că subvenția pe suprafață e mai mare pentru cei care exploatează între 5 și 30 de hectare, adică aproximativ 190 de euro/ ha. De ce? O să luăm un exemplu ipotetic. Un fermier care exploatează în total 30 de hectare va primi pentru primele 5 hectare 5 euro/ha, iar pentru următoarele 25 de hectare va încasa 46,75 euro/ha.
Ceilalți, care exploatează între 1 și 5 ha, ajung la circa 150 euro/ ha. Sunt prima categorie de fermieri care vor primi doar 5 euro/ha. Una este să se adauge la celelalte scheme de sprijin pe suprafață, SAPS, plata pe înverzire, etc. câte 5 euro/ha și alta să se suplimenteze cu 46,75 euro/ha.
Fermierii nu ar trebui să încerce să-și fragmenteze fermele în unele de câte 30 de hectare doar în scopul încasării plății redistributive. Nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care au creat condiţii artificiale pentru a beneficia de sprijin, respectiv cei care și-au împărțit exploatațiile după 18 octombrie 2011 doar în scopul de a beneficia de plata redistributivă sau fermierii ale căror exploatații sunt rezultatul împărțirii respective, spune APIA.
La fel ca schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă este achitată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).