Consiliul Internaţional al Cerealelor (CIC) şi-a menţinut estimările din luna precedentă privind producţia mondială de cereale 2016/17. Acesta estimează că se vor recolta 2,069 miliarde de tone de cereale la nivel internaţional.
Pentru recolta mondială de grâu, estimările au crescut cu 4 milioane de tone, prognoza actuală cuprinzând 747 milioane de tone. Acest lucru se compensează însă prin prognozele scăzute privind recoltele de cereale grosiere, mai ales ale porumbului, fiind estimate 1,027 miliarde de tone, cu 3 milioane de tone mai puţine faţă de estimarea de luna trecută. Estimările privind porumbul şi grâul sunt mult mai mari faţă de anii precedenţi.
Peste 2 MILIARDE DE TONE la CONSUM
Consumul mondial de cereale va trece pentru al doilea an consecutiv de pragul de 2 miliarde de tone. La baza acestei creşteri stă o creştere a consumului de cereale furajere. Având în vedere aprovizionarea suficientă cu porumb, este dificil ca preţurile celorlalte cereale să crească. Acest lucru este valabil mai ales pentru cantităţile mari de grâu furajer disponibile anul acesta, informează CIC.
Cu prognoza sa privind grâul, CIC se situează peste estimările recente ale Ministerului Agriculturii din SUA, USDA, care estimase o recoltă de 745 milioane de tone. Consiliul şi-a redus prognoza pentru UE la 143,6 milioane de tone şi se situează astfel sub prognozele USDA şi Strategie Grains. Acest lucru este compensat de recolte mai mari în Australia (28,3 milioane de tone), Canada (31 milioane de tone), China (128 milioane detone) şi Kazahstan (16 milioane de tone). Pentru Rusia, CIC estimează o recoltă de 70 milioane de tone de grâu.
Consumul mondial de grâu creşte la 734 (plus 2) milioane de tone, însă nu la fel de mult ca şi producţia. Astfel, stocurile finale de grâu 2016/17 vor ajunge la 231 (plus 2) milioane de tone.
Mai PUŢIN PORUMB
La porumb se aşteaptă în 2016/17 recolte mai slabe, la baza acestora stând seceta, îndeosebi în UE (67,5 milioane de tone) şi China (217 milioane de tone). Pentru SUA se estimează o recoltă de 378,8 milioane de tone, astfel prognoza CIC se alfă cu 6 milioane de tone sub cea a USDA. Producţiei mondiale ceva mai scăzute de 1,027 miliarde de tone i se alătură un consum de 1,019 miliarde de tone. Acest lucru duce la o scădere a stocurilor finale la 216 (minus 2) milioane de tone.
Recolta de SOIA va fi de 319 milioane de tone
Previziunile privind producţia mondială de boabe de soia au crescut la un nivel record de 319 (plus 4) milioane de tone, informează CIC. La baza acestei estimări stau recoltele foarte bune din SUA. Comerţul mondial cu soia ar putea atinge un nivel record în sezonul curent, mai ales datorită unei cereri mai mari din Asia. SUA şi Brazilia ar urma să asigure 80 la sută din cererea mondială de soia.
Consumul ar putea creşte datorită cererii din sectorul furajer, ajungând la 331 milioane de tone. În acelaşi timp, stocurile iniţiale au fost corectate în jos, astfel încât se aşteaptă pentru 2016/17 stocuri finale de 29 (minus 3) milioane de tone de boabe de soia.
În contrast cu soia, estimările privind recoltele de rapiţă şi canola au scăzut. Stocurile finale de rapiţă şi canola ar urma să scadă cu 20 la sută faţă de anul trecut, ajungând la 4,8 milioane de tone.
sursa: agrarticker.de