Pe ultima sută de metri, fermierii trebuie să știe că pot rămâne fără unele dintre subvenții dacă nu respectă anumite reguli și dacă nu-și cunosc obligațiile.
Plata redistributivă se acordă pentru primele 30 ha, indiferent de mărimea exploatației și se alocă gradual, pe două nivele: pentru primele 5 ha și pentru restul de 25 ha, iar cuantumul plății este între 5 și 45 de euro. Nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care au creat condiții artificiale pentru a beneficia de sprijin, respectiv care și-au împărțit exploatațiile după 18 octombrie 2011 doar cu scopul de a beneficia de plata redistributivă.
Tinerii fermieri, cu vârsta sub 40 de ani, pot beneficia de plata suplimentară care se acordă pe o perioadă de maximum 5 ani, în cuantum de 25% din plata unică pe hectar, în condițiile în care: se stabilesc pentru prima dată într-o exploatație agricolă drept conducători șefi ai exploatației sau care s-au stabilit deja în unul dintre cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafață.
Ce obligații au fermierii? Să identifice, să declare, să delimiteze și să localizeze fără echivoc parcelele agricole utilizate în aplicația GIS, pusă la dispoziție de către APIA, cu o toleranță de amplasare aferentă zonei tampon calculată la 0,75m.
Ce este clauza de revizuire? Această clauză reprezintă o ajustare a angajamentelor de agromediu în cazul amendării standardelor obligatorii relevante sau a cerințelor stabilite în conformitate cu legislația comunitară și națională din perioada de implementare a PNDR 2007-2013. Nu se mai acordă plăți ulterior datei de 15 octombrie a anului următor anului de cerere dacă se constată că acestea nu au fost efectuate din cauze imputabile beneficiarului.