Ministerul Agriculturii nu și-a pregătit bugetul și pentru secetă. Cu toate acestea, Daniel Constantin le promite fermierilor că va încerca să facă rost de bani, tot de la bugetul statului, ca să-i despăgubească pentru pierderile suferite.
Noi vom face o evaluare generală, vom vedea ce putem să obținem de la bugetul de stat pentru că, în mod clar, fondurile pentru secetă, pentru despăgubiri, vor veni de la bugetul de stat. Ministerul Agriculturii are un buget bun. Nu am prevăzut de la începutul anului eventualele despăgubiri pentru secetă, dar e momentul să ne gândim la așa ceva. (...) O dată este ajutorul de minimis care se acordă doar cu notificarea Comisiei Europene. Ajutorul poate ajunge până la 15.000 de euro, acordat pentru o perioadă de 3 ani, a declarat Daniel Constantin pentru TVR.
A doua chestiune, deja legiferată, este scutirea de impozit pe norma de venit. În 2014, s-a operat o modificare în lege și au beneficiat de amnistie fiscală fermierii care au suferit pierderi din pricina secetei din 2013. Toți cei care nu au venituri și au fost calamitați nu trebuie să plătească acest impozit, mai spune ministrul Agriculturii.
A treia chestiune cu care se urmărește diminuarea efectelor secetei, pe viitor, firește, este strategia pentru irigații. Din 2012 și până-n prezent am mărit sumele pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații astfel încât astăzi avem proiecte în faza finală de implementare în valoare de 140 de milioane de euro. Cooperativele care accesează fonduri pleacă de la 70% fonduri nerambursabile și nu de la 50%, procentul practicat pentru persoane fizice autorizate sau societăți comerciale, etc. Deci, îi încurajăm prin fonduri mai mari nerambursabile pe cei care formează aceste cooperative.