Urmează campania de depunere a cererii unice 2016! Fermierilor români li se permite să facă anumite modificări în cererea unică de plată. Cum pot să schimbe fermierii declarațiile făcute inițial la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?
Modificarea cererii unice de plată poate fi făcută până la ultima dată de depunere a cererilor sau până la data limită de depunere fără penalizări de întărziere a modificărilor cererii unice de plată, cu excepţia cazurilor de forţă majoră şi a circumstanţelor excepţionale.
Schimbările în cererea unică operate după termenul limită se lasă cu o reducere de 1% pe zi lucrătoare a subvențiilor pe care urmează să le încaseze fermierul. După ce expirat și prelungirea cu penalități de întârziere a sesiunii de primire a cererii unice, fermierul nu mai poate modifica nimic.
Ce poate schimba agricultorul din cererea unică de plată?
Suprafețele sau culturile declarate, poate adăuga scheme de plată/măsuri de sprijin sau parcele în cadrul unor scheme de plată/măsuri de sprijin. Agricultorul este obligat să atașeze acte doveditoare, de exemplu pentru parcelele agricole pe care le-a declarat ulterior sau acte cu care să demonstreze că este eligibil pentru schemele de sprijin cuplat sau pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală, în cazul în care modificările se referă la acestea.
Ce spune ministrul agriculturii despre modificarea cererii unice de plată?
Dacă am depus cererea la 1 martie și realizez că am greșit și aș putea fi penalizat, pot să revin până la 15 mai, să îndrept eroarea. Și mai mult, cu penalizări de 1%, dar nu mai mult de 15%, să merg până la 15 iunie. O dată definitivate și trecute aceste termene sigur că nu se mai pot modifica cererile de plată, a declarat Achim Irimescu, pentru Viața Satului.
Când poate fi retrasă parțial sau integral o cerere unică de plată?
O cerere unică de plată poate fi retrasă total sau parţial în următoarele situații:
- când APIA nu a informat deja beneficiarul cu privire la eventualele neconformităţi din cererea unică de plată;
- APIA nu a notificat fermierului intenţia sa de a efectua un control la faţa locului;
- în cazul în care în cadrul unui control la faţa locului a fost constatată o neconformitate, modificările sau retragerile nu sunt autorizate pentru parcelele agricole la care se referă neconformitatea. În cazul în care modificările aduse cererii unice de plată au incidenţă asupra documentelor justificative sau asupra contractelor care trebuie prezentate, respectivele documente sau contracte se vor actualiza în consecinţă.
În situația în care se depune o cerere/documente aferente cererii/documente de modificare a cererii cu întarziere, într-o zi nelucrătoare, se ia în considerare că acest document a fost depus în următoarea zi lucrătoare.
Potrivit șefului APIA, Ioan Merca, o echipă a Agenției de Plăți muncește acum pentru modificarea Ordinului 619/2015 care privește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plată din agricultură. Schimbările s-ar putea face în zona utilizării terenurilor agricole, în privința fermierilor care nu se pot conforma anumitor criterii de eligibilitate și legat de asociațiile care ar trebui să se transforme în cooperative. Deocamdată, totul este la nivel de discuție.
(Surse: Ordinul 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate pentru schemele de plăți, Proiectul Ordinului de sancțiuni administrative, campania 2015)