Ministrul Agriculturii le-a spus fermierilor că-și dorește să vadă România agricolă împânzită de cooperative. Dar nu cooperative create pe tiparul vechi și de tristă amintire. Organizații noi, construite pe principii moderne. Este și un sfat dat de șeful Agriculturii. Așa, fermierii au șansa unor finanțări de 2 milioane de euro, din care să ramburseze doar 10%.
Ce avem în PNDR 2014-2020 ? Măsura de investiții în ferme e deja deschisă, puteți depune proiecte. Ce sfat vreau să vă dau eu și ce mi-aș dori să văd? Cât mai multe cooperative. (...) Să avem peste tot cât mai multe cooperative. Temător că termenul de cooperativă ar putea să le trezească fermierilor sentimente contradictorii, ministrul Agriculturii a precizat: Cooperative moderne. Nu aș vrea să ne întoarcem la cooperativele de producție pe care le avem cu toții în minte, din păcate, într-un mod neplăcut. Mă refer la acele cooperative moderne care cumpără în comun anumite inputuri, lucrează împreună, valorifică în comun, care integrează producția. Mergem și pe zona de producție, de procesare, marketing și comercializare. În felul acesta avem cu toții o șansă mai mare de a valorifica potențialul agricol pe care-l avem.
Fermierii au aflat chiar de la șeful Agriculturii românești ce sumă pot să acceseze, ce procent din sumă nu trebuie să ramburseze și ce condiții ar trebui să îndeplinească.
Deci, aceste măsuri sunt disponibile cu un accent suplimentar din punct de vedere al punctajului pentru cei care integrează producția și din punct de vedere al alocării nerambursabile pentru cei care aplică din postura de cooperativă sau grup de producători. Finanțările sunt de până la 2 milioane de euro și pot ajunge la 70% sau chiar 90% finanțare nerambursabilă în anumite cazuri, în funcție de criteriile pe care le îndepliniți.
Daniel Constantin s-a blindat în caravana PNDR cu o echipă instruită în ale politicii naționale de dezvoltare rurală. La întrebările fermierilor au răspuns George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, responsabil cu implementarea PNDR 2014-2020, Romulus Duică, director general Autoritatea de Management pentru PNDR (AM-PNDR), Iulian Bucătaru, director general adjunct AFIR, iar din Timiș li s-a alăturat Florin Marius Faur, șeful APIA.