Fermierii români primesc cu toții o plată redistributivă, începând cu anul acesta, pentru primele 30 ha, indiferent de dimensiunea exploatației agricole. Banii provin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Fermierii au nelămuriri și ne întreabă mereu dacă îndeplinesc condițiile pentru primirea plății redistributive. Articolul 11 din Regulamentul European 1307/2013 se referă la plafonarea plăților. Și anume: statele membre reduc cuantumul plăților directe care urmează să fie acordate unui fermier într-un anumit an calendaristic cu cel puțin 5% pentru partea din sumă care depășește 150.000 de euro.
Următorul alineat însă, din același articol, le permite statelor membre UE să aleagă. Atunci când un stat membru decide să acorde fermierilor o plată redistributivă și să utilizeze peste 5% din plafonul național anual, acesta poate decide să nu aplice prezentul articol.
România a ales cea de-a doua variantă, să nu aplice articolul care plafona plățile și să acorde o plată redistributivă. Decizia a fost luată în urma unor consultări făcute de Ministerul Agriculturii cu asociațiile fermierilor, la sfârșitul anului 2013. Această plată redistributivă contribuie la creșterea subvenției pe suprafață.
Plata redistributivă se aplică pe două nivele astfel: 5 euro/ha pentru primele 5 ha și 46,75 euro/ha pentru următoarele 25 ha. Pentru acoperirea acestei plăți se utilizează 5,3% - 5,7% din plafonul național anual 2015-2020 (FEGA).
Care este scopul plății redistributive? Cuantumurile stabilite ar trebui să contribuie la comsarea terenurilor, la constituirea de ferme de peste 5 ha, fără a determina fărămițarea exploatațiilor agricole de mărime medie și mare, viabile economic, prin ieșirea unor terenuri de sub arendă. Data de referință pentru dimensiunea exploatației este anul 2014.
(sursa foto:dan mirica)